Pametni Hrvati su nepoželjni!

Brčko
Kako protumačiti odluku Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta o dodjeli stipendija redovnim studentima .

Radi se, naime o dvije odluke pomenutog odjela. U prvoj odluci prema bodovanju znanom samo osobama koje odlučuju, stipendije je dobilo 50 redovnih studenata iz Brčko distrikta. Među njima niti jednog Hrvata. Prema ovoj odluci, studenti hrvatske nacionalnosti su ili priglupi pa nisu osvojili dovoljan broj bodova ili su redom djeca uglednih „firmaša“ pa isto tako ne zadovoljavaju postavljene kriterije (?). Činjenice govore upravo suprotno.

Nezadovoljan odlukom Odjela za obrazovanje, dogradonačelnik Brčko distrikta je naložio da se odluka o stipendiranju „preispita“ i dopuni. Obzirom da je prema funkciji šef javne uprave, moralo ga se poslušati. Popis je dopunjen čak sa četiri studenta. I opet, prema preliminarnoj listi, niti jednog Hrvata. Na istoj listi,najviše ih je na začelju sa oznakom „ne ispunjava uslove (uvjete) konkursa (natječaja)“ ili  „nepotpuna dokumentacija“.

Prva četiri mjesta zauzimaju učenici generacija u srednjim školama Brčko distrikta s maksimalnim brojem „osvojenih“ bodova“. Pitamo se, zašto na isti način nisu tretirani „učenici generacija srednjih škola“ a koji su na prvoj i višim godinama studija. Kako student/ica sa prosjekom ocjena 6,5 dobija stipendiju, a student/ica sa prosjekom preko 15 ili čak 24 nije među odabranim? Prema informacijama sa preliminarne rang liste sam ću i odgovoriti na ovo pitanje: Zato što nemaju nejasnih 40 bodova u kriteriju „članovi“ (???), ili zato što nemaju ukupno 55 bodova iz kriterija „članovi“ i „prilike“(?).

Onomu kome nešto znače prezimena i imena roditelja, među 54 „sretnika“ će pronaći  poznate. Narodski rečeno „poznate skroz“. Od djece poznatih „firmaša“ ne Hrvata, do djeteta dobro situirane majke koja ima „bliske“ odnose sa utjecajnom osobom iz nekog od javnih poduzeća.

Moglo bi se još dosta toga analizirati i preispitati iz preliminarne rang liste za dodjelu stipendija, ali je suvišno. Brat bratu, suvišno je. Ovom odlukom Vlade Brčko distrikta - Odjela za obrazovanje je odaslana kristalno jasna poruka Hrvatima: Pametni niste dobrodošli u „multietničku sredinu“ zvanu Brčko distrikt BiH. Da se vratim na početak, možda je i ova odluka negdje bila „zapisana“.

Moja sreća(?) je da nemam „papir da sam pametan“ i kao takav sam „bezopasan“.

- Hrvatski članovi Vlade Brčko distrikta: Sretan Vam Božić i svi nadolazeći blagdani!

- Hrvatski zastupnici u skupštini Brčko distrikta: Sretan Vam Božić i svi nadolazeći blagdani!

- Sretan Božić i ravnatelju XI Osnovne škole Brčko distrikta, članu komisije za dodjelu stipendija, gdinu. Nenadu Ivanović koji je vjerujemo „teška srca“ stavio svoj potpis na „preliminarnu listu“.

„Prijatelj demoraliziranog studenta“