Ovo u BiH je tek jedna epizoda, ovakve pojave će bit češće i ekstremnije

klima, kiše, poplave
...zasjedanju Kruga 99 kako su ove klimatske promjene tek jedna epizoda.

- Na djelu su klimatske promjene i sigurno ovo što nam se dogodilo nije kraj, ovo je jedna epizoda - kazao je Bijedić kao uvodničar na temu "Institucije, klimatske promjene i poplave u BiH".

Prema njegovim riječima, neophodno je da se sve institucije na razini države i Federacije BiH potrude da se u budućnosti bolje i kvalitetnije ublaže posljedice ovakvih klimatskih promjena.

- Mnoge institucije u Federaciji i RS-u nemaju krovne institucije sa razine države, tako i meteorološke organizacije. Problem je što nas to spriječava da imamo sudioništvo u međunarodnom i drugim meteorološkim službama. Ne možemo se učlaniti, može samo država, ne mogu entiteti. To predstavlja probleme, jer mi nemamo određene alate u borbi protiv ovakvih klimatskih promjena - kazao je Bijedić.

Bijedić je upozorio da ovo neće stati jer je ovo tek jedna od pojava.

- Predviđanja su da će ove pojave biti sve češće i sve ekstremnije. Kad će biti sljedeća ekstremna nepogoda ne znamo, da li će to biti suša, poplava, vjetar ili bilo što drugo, mi ne znamo, ali u svakom slučaju će biti - kazao je Bijedić.

On ističe da država mora uložiti više u razvoj svih institucija i kapaciteta koji se bave obranom od prirodnih nepogoda.

- Moraju se jačati, prije svega, hidrometeorološke službe. Mi nemamo pristup europskoj meteorološkoj mreži, nemamo pristup europskim centrima za vremensku prognozu - kazao je Bijedić.

Klimatolog Željko Majstorović je kazao da jedna velika ciklona koja je stacionirana s centrom istočno od BiH danima nanosi velike oborine.

Prema njegovim riječima, u mnogim mjestima se radi o stotinudvadesetogodišnjim rekordima. Količine oborina su veće i od svih dosadašnjih zabilježenih u svibnju u zadnjih 120 godina.

- Društvo se treba pripremiti i prilagoditi na klimatske promjene i pronaći odgovore na sve ove situacije, premda u slučajevima ovakvih katastrofa to je teško uraditi upravo zbog ovih "rekorda" - istaknuo je.

Majstorović je kazao i da je u tijeku poboljšanje vremena, stabilizacija. Narednih dana će temperature rasti i bit će lijepo i sunčano vrijeme.

VLM