Ovo nema nigdje na svijetu: Suci Suda BiH tužili državu na Sudu BiH i dobili presudu

...Ovo službeno mišljenje Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, priopćeno je prekjučer, a nakon okončanja neobičnog, bolje reći, nevjerojatnog sudskog procesa.
Naime, 41 sudac Suda BiH tužio je državu BiH i to Sudu BiH koji je donio presudu u njihovu korist pa će im država morati isplatiti nešto manje od 50.000 maraka plus troškove parničnog procesa u iznosu od 2460 maraka. O čemu se radi?

Država se nije žalila

Skupina sudaca Suda BiH, predvođenih predsjednicom Meddžidom Kreso, podnijela je Sudu BiH tužbu protiv države zbog neisplaćene razlike regresa za godišnji odmor od 2008. do 2011. U tužbi su naveli da su na taj način financijski zakinuti i da je izigran zakon. Predmet se ekspresno našao na Sudu BiH i određeno je da slučaj vodi sutkinja Maida Bikić. Suci su za svog odvjetnika angažirali Omara Eterovića iz Sarajeva, a državu je u ovom sporu zastupalo Pravobraniteljstvo BiH. Nije trebalo dugo vremena da sutkinja Bikić donese presudu u korist sudaca Suda BiH. Ostavljen je žalbeni rok od 15 dana, međutim, prema posljednjim informacijama, Pravobraniteljstvo BiH nije niti se misli žaliti, tako da je presuda pravosnažna. Uzgred rečeno, prosječne plaće sudaca Suda BiH iznose više od 5000 maraka.
Presudom Suda BiH, predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso na ime razlike za regres iz državnog proračuna bit će isplaćene 1332 marke. Isti iznos bit će isplaćen i državnim sutkinjama i sucima Senadinu Begtaševiću, Dinki Bešlagić-Čovrk, Zoranu Božiću, Jadranki Brenji, Šidi Jašarspahić, Mirzi Jusufoviću, Jasminki Kosović, Minki Kreho, Željku Krmeku, Tihomiru Lukesu, Azri Miletić, Nedžadu Popovcu, Darku Samardžiću, Miri Smajlović, Vesni Trifunović, Hilmi Vučiniću, Milošu Babiću, Sreti Gunjaku, Staniši Gluhajiću, Ljubomiru Kitiću, Ljiljani Lalović, Dragomiru Vukoji, Esadu Fejzagiću, Šabanu Maksumiću, Branimiru Orašaninu i Branku Moraitu.
Po 999 maraka iz državne blagajne naplatit će suci Zvjezdana Antunović, Vesna Jasenković, Željka Marenić, Mirsada Džindo, Fikret Kršlaković i Hasija Mašović.
Na ime razlike za neisplaćeni regres za godišnji odmor po 666 maraka dobit će sutkinje i suci Goran Radević, Mirsad Strika, Redžib Begić, Biljana Čuković, Amela Huskić, Tatjana Kosović, Nevenka Milosavljević-Jančić i Halila Lagumdžija.

Što piše u presudi?

U Sudu BiH se neslužbeno može čuti da je podizanje tužbe inicirala predsjednica Suda Meddžida Kreso. Zanimljivo je da se pet sudaca - Davorin Jukić, Izo Tankić, Branko Perić, Nenad Šeleda i Davor Žilić - nisu htjeli pridružiti svojim kolegama i oni nisu podnijeli tužbu protiv države. Suci su u tužbi naveli da naknada za godišnji odmor treba biti obračunata i isplaćena kao i sucima Ustavnog suda BiH u skladu s odlukom o naknadama i drugim materijalnim pravima predsjednika i sudaca kao i zaposlenika u Tajništvu Ustavnog suda BiH od 30. ožujka 2008. Sutkinja Maida Bikić u presudi je navela da je zakonom propisano da, pored prava na godišnji odmor, suci i tužitelji imaju i pravo na neto naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 posto osnovne mjesečne plaće, odnosno u visini polovice osnovne mjesečne plaće sudaca Ustavnog suda BiH.

Dnevni list