Ovo je jedan od najsmrtonosnijih puteva u BiH i vodi prema Jadranu

cesta

... najopasnijih puteva u BiH. Znaju to dobro domaći stanovnici, a o tome su posljednjih dana pisali i strani mediji.

Tako je bečki list "Standard" objavio tekst u kome upozorava na loše puteve u BiH.

- Ako odlučite da putujete u Bosnu i Hercegovinu morate da se naoružate strpljenjem za satima dugu vožnju uskim i opasnim kolovozima punim rupa, kroz stare, mračne tunele u kojima kaplje voda - stoji u tekstu, prenosi N1.

Međutim, nisu problem samo tuneli. Uski putevi, oštre krivine, kritične ili crne točke, ograničenje brzine do maksimalnih 30 km/h, osobna su karta puteva BiH i jedan od uzroka brojih nesreća sa smrtnim ishodom.

- Svaki dan na putevima BiH većinom mladi životi plaćaju danak sporih odluka nadležnih ili nekih drugih interesa - naveo je Adis Imamović, sudski vještak prometne struke. Ta obaveza uglavnom se plaća zbog nedostatka novca, kažu ljudi iz struke.

- Da je to najverovatnije financijske prirode. Neću da kažem političke, jer tu politike ne bi trebalo biti. Nego da nedostaju sredstva da bi se te dionice dovele u stanje kako ne bi više bile kritična mjesta na kojima se događaju prometne nesreće - dodao je Imamović.

Kao što je bečki ''Standard'' naveo, svaki kilometar autoputa, spas je za putnike - kako strane, tako i domaće. Međutim, njihova izgradnja ide sporo.