Ovo je BiH: Anel “pobijedio” Razima pa će predstavljati Hrvate iz USŽ-a

Dom naroda

Uz golemo kašnjenje u odnosu na zakonske rokove, većina županijskih skupština privodi kraju proceduru izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Nazire se struktura

Središnje izborno povjerenstvo BiH jučer je potvrdilo izbor Ilije Ilića (HDZ BiH) i Senada Ahmetovića (SBB) iz Posavske županije te ukupno četiri izaslanika iz Skupštine Unsko-sanske županije. Iz bošnjačkog naroda potvrđen je izbor Hadisa Jusića (SDA) i Hajrudina Halilovića (A-SDA), Rasima Kantarevića (Laburistička stranka) iz reda ostalih, dok je ždrijebanjem odlučeno da će Hrvate iz ove županije predstavljati Anel Šahinović, također iz Laburističke stranke Fikreta Abdića. Sreća je u ždrijebu bila naklonjena njemu, a ne Razimu Halkiću iz SDP-a.

Iako su nezadovoljni što im je uputom SIP-a broj izaslanika u Domu naroda smanjen s 11 na devet, Skupština Sarajevske županije jučer je izabrala izaslanike sukladno spomenutoj uputi. Iz reda Bošnjaka izabrani su Aljoša Čampara (SDA), Zvonko Marić (SBB) i Samir Suljević (SDP). Iz reda Srba izabrani su Smiljana Viteškić (SDA) i Igor Stojanović (SDP), hrvatski predstavnik je Damir Marjanović (Naša stranka) dok su iz reda ostalih u Dom naroda izabrani Vibor Handžić (NS) i Segmedina Srna-Bajramović (SDP). Još ranije potvrđeni su izbori troje hrvatskih izaslanika iz Zapadnohercegovačke županije te ukupno osam izaslanika iz Tuzlanske županije. Skupština Zeničko-dobojske županije do 5. veljače mogla bi izabrati izaslanike (ukupno šest), a očekuje se da do tada budu poznata i imena izaslanika iz Hercegovačko-neretvanske (ukupno šest), Bosansko-podrinjske (tri) i Hercegbosanske županije (šest).

No, već se nazire stranačka struktura novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH koji bi morao brojati 58 izaslanika (po 17 iz triju konstitutivnih naroda i sedam iz reda ostalih). No, zbog kontinuiranog nedostatka Srba u županijskim parlamentima, izvjesno je kako, barem u prvom krugu, Dom naroda neće biti popunjen. Do sada su poznata imena 25 izaslanika iz pet županija. SDP-ovih je šest, SDA i HDZ BiH imaju po četiri, Naša stranka tri, a po dva laburisti, SBB i DF. Po jednog sigurnog izaslanika imaju A-SDA i PDA.

Očekivanja

Što se tiče ostalih pet županija, odnos snaga je takav da HDZ može očekivati još osam ili devet hrvatskih izaslanika (ovisno o ishodu glasovanja u ZDŽ-u), što znači sigurno dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata. Još jedan mandat u Klubu Srba, HDZ očekuje iz HNŽ-a. SDA bi mogao dobiti još šest izaslanika, i to u Klubu Bošnjaka, a SDP dva ili tri. Još nekoliko mandata osvojit će druge stranke, a konačni odnos političkih snaga znat će se tek nakon eventualne preraspodjele nedostajućih mandata rezerviranih za Srbe i ostale.

Kako stvari trenutačno stoje, osim HDZ-a, ni jedna druga politička opcija neće imati dvotrećinsku većinu u nekom od nacionalnih klubova, bez koje nema uspostave izvršne vlasti u FBiH. 

vecernji.ba