Ove i iduće godine u FBiH bit će izgrađeno 56 kilometara novih autocesta

U Federaciji BiH izgrađeno je 37 kilometara novih cesta, a urađeni su projekti za još svega 40 kilometara. Drugim riječima, kada bi ovog trenutka i bile osigurane milijarde eura, ne može se izgraditi više od tih 40 kilometara.

Zainteresirani za koncesiju

Sredinom ožujka bit će „napadnuto nekoliko pravaca" i nije pretjerivanje već sada najaviti da će FBiH od ovog proljeća postati veliko gradilište, ma koliko se to u ovom trenutku činilo nerealnim.

Premijer Nermin Nikšić najavljuje početak izgradnje četiriju novih dionica, a Vlada je iz svog proračuna već osigurala 20 milijuna maraka koje će na upravljanje dobiti javno poduzeće Autoceste. Nikšić kaže da će taj novac poslužiti za osiguravanje povoljnih kredita, a to će opet omogućiti da se osigura najmanje 100 milijuna eura za gradnju novih cesta.
Federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić je precizan - prioritet su koridor 5c, autocesta od Žepča, preko Tuzle i Brčkog do Orašja u dužini od 140 kilometara, zatim cesta Lašva - Donji Vakuf i ona od Bihaća prema središnjoj Bosni. Kako stvari stoje, Vlada će izdati koncesiju za autocestu Žepče - Tuzla - Brčko - Orašje i nekoliko moćnih zapadnoeuropskih kompanija je zainteresirano, a neke su Ministarstvu prometa i veza već dostavile svoja pisma namjere. Detalji se još ne otkrivaju javnosti, a razgovori su u tijeku i, kako saznajemo, daleko su odmakli.

Do kraja lipnja bit će završena izgradnja ceste Bijača - Zvirovići u dužini od deset kilometara i ona će koštati ukupno 2,3 milijuna eura, a ove i iduće godine u izgradnju novih cesta u Hercegovini bit će uloženo oko 60 milijuna eura. Posebno je bitno da će se u cestovnom smislu Međugorje potpuno otvoriti prema svijetu.

Bačeno milijun eura

Trenutačno se radi na izgradnji cesta od Kaknja do Drivuše u dužini 16 kilometara i tunel Vijenac. Osim toga izgrađuju se projekti za dionice Lašva - Travniku dužini od 24 kilometra, Tuzla - Brčko - Orašje dužine 67 kilometara, Žepče - Tuzla (60 kilometara) i za dionicu od Tarčina do Konjica. Također, u tijeku su tenderske procedure za dionice Vlakovo - Tarčina (20 kilometara) i za zeničku zaobilaznicu Drivuša - Banlozi (11 kilometara).

Prema sadašnjim procjenama stručnjaka, kada se završe nova projektiranja i tenderska procedura, u iduće dvije godine u Federaciji BiH će biti izgrađeno ukupno 56 kilometara cesta na pravcu koridora 5c, koji prolazi kroz BiH u ukupnoj dužini od 330 kilometara. Računa se da će izgradnja tih 56 kilometara plus deset kilometara sarajevske zaobilaznice koštati oko 500 milijuna eura.

Treba posebno istaknuti da je Europska banka za obnovu i razvoj još 2009. godine odobrila Federaciji BiH 180 milijuna eura za izgradnju novih cesta. Pola grace razdoblja je već iskorišteno i na teret FBiH palo je dva milijuna maraka troškova koje mora platiti. Isključivi krivac za taj nepotrebni milijunski trošak, bolje reći štetu nanesenu poreznim obveznicima, su bivše vlasti. Naime, Europska banka za obnovu i razvoj kao kreditor postavila je uvjet da se formira poduzeće Autoceste, bivša Vlada je na to pristala, ali se nije mogla dogovoriti o sjedištu te tvrtke. Tako je upropašteno, odnosno u vodu bačeno, milijun eura.

Također i Europska investicijska banka od 2009. godine odobrila je 166 milijuna eura za izgradnju novih cesta u Federaciji BiH. Grace razdoblje u ovom slučaju nije korišteno, a do sada je potrošeno oko 35 milijuna eura.

Dnevni list