Ove godine u izgradnji nova 32 kilometra autoceste

Damir Beljo, Boris Bošnjak, Denis Lasić, boks, Denis Lasić, sdpbih, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Denis Lasić, FBIH, Denis Lasić, izgradnja autoceste, Autoceste FBiH, Ne damo naše autoceste, Denis Lasić, izgradnja, izgradnja ceste
Prema njegovim riječima, dosad je osigurano 240 milijuna eura za izgradnju novih dionica.

- Prioritet je izgradnja dionica od Međugorja prema Počitelju i dalje prema Mostaru, te Zenica jug - Zenica sjever. Osim dionice Počitelj - Buna koja je jednostavna, sve druge su vrlo zahtjevne posebno zenička zaobilaznica jer su gotovo cijelom dionicom vidljiva klizišta. Vrijedi napomenuti i most Počitelj koji je dug 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara, te rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara. Radi se o jednom od najkompleksnijih mostova na koridoru 5-C - naveo je Lasić.

U naredne četiri godine, kako je kazao, potrebno je osigurati još 870 milijuna eura da bi Federacija BiH imala završenih 70 posto autoceste na koridoru 5-C.

- Međutim, daljnja izgradnja autoceste neće biti moguća bez povećanja akciza na gorivo. Kreditni kapacitet s 10 feninga je iscrpljen i potreba je ići s povećanjem na 20 feninga jer je to jedini način da bi se održao nastavak izgradnje koridora 5-C - naglasio je Lasić.

Što se tiče nastavka gradnje autoceste prema jugu, Lasić je kazao da je dionica od Konjica do Mostara sjever najteža i najskuplja zbog iznimno nepovoljnih reljefno-morfoloških karakteristika terena. Gotovo dvije trećine trase nalaze se na objektima (tunelima, vijaduktima i mostovima). Zbog toga je, naglašava Lasić, potrebno optimizirati trasu i povećati njenu fizibilnost.

Ministar Lasić također navodi da je planirano da dionica Zenica jug - Zenica sjever bude okončana 2019. godine. U toku je izgradnja dionice Svilaj - Odžak, dužine 10,7 km, a završetak izgradnje se očekuje krajem 2017. godine. Prioritet su i brze ceste Lašva - Travnik i Žepče - Tuzla - Orašje.

Nedavno su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Ian Brown potpisali ugovor o zajmu za izgradnju dionica na koridoru 5-C u vrijednosti 80 milijuna eura. Taj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj - Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica.

Lasić navodi da je ugovor s EBRD-om izuzetno važan jer pokazuje sposobnost i opredjeljenje Vlade Federacije BiH i Uprave JP Autoceste FBiH za daljnju izgradnju koridora 5-C. Taj projekat će povezati mostarsku regiju s jadranskom obalom, te konačno zatvoriti financijsku konstrukciju izgradnje zeničke zaobilaznice.

- Izgradnja autoceste zasigurno je jedan od najvećih investicijskih ciklusa i državnih ulaganja posljednjih godina. Međutim, BiH još nije u potpunosti zaokružila financijsku konstrukciju da bismo osigurali završetak koridora 5-C. Neophodno je donijeti niz strateških odluka na entitetskom nivou koji će definirati način financiranja infrastrukturnih transportnih projekata. Najvažnije je da nema zastoja u izgradnji i da osim zajmova od međunarodnih financijskih institucija pokušamo realizirati projekte i po drugim modelima financiranja kao što je koncesija, javno privatno partnerstvo i slično - zaključio je Lasić.

FENA