Ovaj tjedan dogovor nove federalne Vlade, HDZ-ovima 5 ministarstava!

...dogovora između čelnika dviju stranaka oko rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH, piše Večernji list.

Podjela ministarstava

Kako doznaje Večernji list dvojica dužnosnika započet će vrlo značajni dio posla koji se tiče usklađivanja interesa ovih dviju stranaka koje su se u posljednjih 20-ak mjeseci uglavnom gledale preko nišana.

To praktično znači razradu načela političkog dogovora oko djelovanja i zajedničke strategije u predstojećem razdoblju zajedničke vlasti. Dva bi HDZ-a, prema tome dogovoru, trebala dobiti pet mjesta u Vladi Federacije BiH, poziciju predsjednika FBiH kao i Doma naroda Parlamenta FBiH.

Čavara i Nikšić moraju dogovoriti koja bi ministarstva pripala vodećim hrvatskim strankama, oko čega će praktično započeti prava trgovina kao i kada se uspostavljala 
vlast platforme u proljeće prošle godine. Nakon toga uslijedit će raspodjela mjesta u agencijama, upravama, službama Federacije BiH.

Večernji list doznaje kako nije postignut ni precizan dogovor između Čovića i Lagumdžije oko toga koliki će omjer imati dužnosnici dva HDZ-a oko mjesta u tim tijelima. Po sadašnjem dogovoru pretpostavlja se da bi omjer trebao slijediti logiku uspostave izvršne vlasti u FBiH. Posebno značajno je da dvojica stranačkih izaslanika usuglase i prijeporne točke oko kojih su posljednjih mjeseci vodili žestoke rasprave.

Zakoni na štetu županija

To se prije svega tiče spornih zakona koje je donosio Parlament Federacije BiH i koji su bili na štetu hrvatskih interesa i županija. Radi se o zakonima o prostornom planiranju, koncesijama, unutarnjim poslovima, autocesti na koridoru Vc s kojima se od Federacije pokušao stvoriti unitarizirani entitet s apsolutnom dominacijom Bošnjaka. Svi ovi zakoni jednoglasno su poduprli, bez ijednog prigovora, ministri iz reda HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak.

Naime u zakonima o prostornome planiranju ovlasti su isključivo prenesene na razinu Federacije BiH te su pokušali bahato, bez uvažavanja interesa nižih razina provoditi taj koncept. Zakon o autocesti sporan je jer bi obuhvat iznosio dva kilometra, koncesijama bi se preuzeli svi županijski resursi. O tome Nikšić i Čavara moraju postići precizan dogovor kako ovi zakoni koji se još uvijek nalaze u parlamentarnoj proceduri ne bi bili na štetu županija.

Pod lupom će se naći i zakon o policijskoj službi koji je doživio velike kritike zbog pokušaja političkog nadzora nad radom policijskih tijela. Pozicije Usporedo s dogovorom oko raspodjele vlasti, nastavljaju se i razgovori s drugim političkim strankama u Parlamentu Federacije BiH oko njihove potpore za uspostavom nove vladajuće većine.

Da bi se provela rekonstrukcija vlasti, potrebno je osigurati glasove dvije trećine zastupnika i izaslanika u Zastupničkom, odnosno Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istodobno je jučer izrazio sumnju da će biti moguće legalno isključiti SDA iz vlasti. Optužio je SDP da pokušava isključiti SDA kako bi zaustavio borbu protiv kriminala i korupcije