Otvoreno pismo Udruga Ustavnom sudu Federacije BiH

...i koji nismo toliko visoko pravno educirani, nije jasno kako netko može ne provoditi odluke Ustavnog suda.
Stoga, želimo Vas uljudno zamoliti da nam Vaš glasnogovornik javno, ali i pismeno objasni postoje li kaznene odredbe za neprovođenje odluka Ustavnog suda i treba li tužiteljstvo samo reagirati na nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda ili mi sami trebamo podnijeti kaznenu prijavu protiv pojedinaca koji ne poštuju odluke Ustavnog suda, odnosno institucija koje ne provode odluke Ustavnog suda. Također, zamolili bismo Vas da nam pomognete u iznalaženju rješenja za neprovođenje ustavnih odluka, tj. da nam pojasnite kome se trebamo obratiti, postoji li neka nadležna služba koja bi nam pomogla da zaštitimo svoja stečena prava, koja nam se nepoštivanjem ustavnih odluka nepravedno oduzimaju.

Po pitanju branitelja, sve Vaše dosadašnje odluke daju nam vjeru da postoji institucija koja ne dopušta samovolju i bezakonje pojedinaca i političkih oligarhija, ali nam nije jasno tko smije ne provoditi Vaše odluke, a da za to kazneno ne odgovara.
Isto tako, zanima nas je li kažnjivo ne provoditi presude sudova u pojedinačnim slučajevima branitelja i postoje li za to kaznene sankcije.
Znamo da postoje pravnici koji rade u svim ministarstvima branitelja, no nažalost oni su prerasli u funkciju vojnog suda, s namjerom da štite političke interese svojih stranaka i njihovih političkih programa, dok braniteljima ni na koji način ne pružaju pravnu zaštitu, niti im se branitelji mogu obratiti.

S poštovanjem!

Udruga dragovoljaca i veterana

Domovinskog rata HR-HB Mostar

Udruga organizatora otpora HVO u BiH