Otvoreno pismo povodom pregovora oko izbora članova predsjedništva BiH

HVO postojavanje
HVO postojavanje

Pismo prenosimo u cijelosti:

Polazeći od činjenice kako je Bosna i Hercegovina država triju jednakopravnih, konstitutivnih i suverenih naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, mi, hrvatski branitelji, koji smo sudjelovali u obrani suvereniteta Bosne i Hercegovine, živo smo zainteresirani kakav će dogovor biti oko izbora članova predsjedništva iz redova triju konstitutivnih naroda. Ono što smo, prateći medije, dosada primijetili, jest da će se iz Republike Srpske odabrati jedan član predsjedništva, koji će zastupati interese RS-a, bez obzira na narodnost, kao ustupak u presudi Sejdić-Finci. Imajući u vidu kako je Republika Srpska stvorena od teritorija koji je u ratu osvojila vojska RS-a, jasno je kako će član predsjedništva iz RS-a štititi uglavnom teritorijalne interese koji zadovoljavaju suverenost srpskog naroda u BiH. S druge strane, Federacija Bosne i Hercegovine, bi trebala dati dva člana predsjedništva iz redova hrvatskog i bošnjačkog naroda, što je dosad bio slučaj, al se u tom slučaju ne bi mogla implementirati presuda Sejdić-Finci, pa se stoga pristupa traženju rješenja, tj. dogovora između bošnjačkih i hrvatskih legitimnih političkih predstavnika.
Mi, hrvatski branitelji u Bosni i Hercegovini, smatramo kako prostori koje je obranio HVO i Armija BiH predstavljaju kakvu-takvu suverenost u Federaciji BiH i da izabrana dva člana predsjedništva mogu biti jedino predstavnici prostora koje je obranila Armija BiH i HVO. Stoga, predlažemo da izborna jedinica s hrvatskom većinom bude prostor Hrvatske Republike Herceg-Bosne, i da taj izabrani predstavnik predstavlja građane i narode s tog prostora, štiti njihove interese, isto kao što će činiti i izabrani član predsjedništva iz Republike Srpske, kao i izabrani član predsjedništva s prostora koje je obranila Armija BiH .
Bez našeg angažmana u Domovinskom ratu danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine niti hrvatskog naroda, stoga Vas želimo podsjetiti da smo Vas podržali kada niste htjeli prihvatiti četiri ministarstva u Federaciji, kada ste osnovali Hrvatski narodni sabor koji je otvorio hrvatsko nacionalno pitanje, pa tako ćemo Vas podržati i ako budete ustrajali na tri federalne jedinice kao tri izborne jedinice, a da jedna od triju izbornih jedinica bude prostor koji je obranio HVO i koji se zvao Hrvatska Republika Herceg-Bosna i koju smo unijeli u Daytonski mirovni sporazum, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali vrijeme je pokazalo da je nefunkcionalan, da dekonstituira hrvatski narod, krši mu kolektivna i pojedinačna prava, centralizira Federaciju BiH, te uzurpira javne prihode na štetu prostora na kojima su Hrvati u većini. Europski put Bosne i Hercegovine moguć je jedino ako Hrvati budu imali identična teritorijalna i ustavna prava kakva ima Republika Srpska, a svaki drugi put hrvatski narod pretvara u nacionalnu manjinu u Federaciji BiH, koja već sada politički djeluje kao bošnjački entitet. Stoga Vam, ovim otvorenim pismom želimo preporučiti da prostore koje je obranio HVO predložite kao izbornu jedinicu u kojoj će se birati jedan od triju članova predsjedništva Bosne i Hercegovine. Vaš sveukupni legalitet i legitimitet je i proizašao biračkom voljom upravo s prostora koje je obranio HVO, što je vidljivo u Parlamentu i Domu naroda FBiH, i svako drugo prekrajanje izvan tih okvira ne bi nam donijelo nikakvu korist.

Zajedno u ratu, zajedno u miru!
S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA