Otvoreno pismo HSP-a BiH Boži Ljubiću

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

....predsjednik hercegovačkoneretvanskoga Županijskog odbora HSP-a Stanko Raič obratio se otvorenim pismom predsjedniku HDZ-a 1990 Boži Ljubiću. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani gosp. Ljubiću,

Ponukani posljednjim potezom Predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije gosp. Srećka Borasa o neuvrštavanju jedinih preostalih javnih elektroničkih medija na hrvatskome jeziku u BiH: Hercegovačke televizije, Radiopostaje Mostar i Radija Herceg-Bosne na dnevni red sjednice Vlade HNŽ-a održane u četvrtak 04. veljače 2010. godine u Mostaru, obraćam Vam se ovim pismom kao pozivom na još tješnju i kvalitetniju suradnju, a na dobrobit građana HNŽ-a, te kako bi ste poduzeli konkretne mjere po pitanju sprovođenja odluka našeg koalicijskog vijeća ili razrješenja gosp. Srećka Borasa sa mjesta Predsjednika Vlade HNŽ-a. 

 Gosp. Boras svojim je posljednjim potezom neuvrštavanja medija u čak 31 točku dnevnoga reda navedene sjednice Vlade HNŽ-a po tko zna koji put prekršio čvrsti međustranački dogovor između HDZ-a 1990 i HSP-a. Dogovor se odnosio na uvrštavanje navedenih medija kao prve točke dnevnoga reda sjednice Vlade, no gosp. Boras nije našao za shodno, unatoč postignutom dogovoru, to pitanje uopće staviti na dnevni red. 

 Razlog zbog kojega je to učinio nam je nedokučiv i potpuno neobjašnjiv. Podsjećam kako je upravo gosp. Boras gostujući u emisiji Hercegovačke televizije zajedno s Predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije dr. Zvonkom Jurišićem, a i prije toga u nekoliko navrata medijima u BiH i Hrvatskoj, ponovio kako Vlade Hercegovačko-neretvanske županije neće biti ukoliko se navedeni mediji ne uvrste u proračun. Time je također po tko zna koji put obmanuo ne samo nas kao koalicijske partere nego cjelokupno građanstvo, ali i HDZ 1990. Isto jamstvo je dao u svojstvu Predsjednika HSP-a dr. Zvonko Jurišić, no HSP će se držati toga obećanja. 

 Nažalost, posljednji nerazumni potez gosp. Borasa je samo vrh ledenoga brijega i kap koja je prelila čašu. Njegovo dosadašnje djelovanje gotovo na svim poljima je u potpunoj koliziji i u potpunosti odudara od koalicijskoga sporazuma i strategije djelovanja naše dvije stranke. Unatoč brojnim dobronamjernim upozorenjima koja smo Vam upućivali kao stranka u nekoliko navrata, nažalost do sada iz HDZ-a 1990 nisu stizale konkretne mjere. 

 Neslavna je uloga gosp. Borasa po mnogobrojnim pitanjima. Studenti Sveučilišta u Mostaru su i ovih dana opravdano prozvali gosp. Borasa i ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa gosp. Esada Dželilovića zbog njihovoga destruktivnoga djelovanja koje rezultira nemogućnosti da se našim studentima izdaju diplome nakon završenog trogodišnjeg studija po bolonjskom procesu. 
 
 Neshvatljiva je bila uloga gosp. Borasa i u pokušaju nametanja Zakona o visokom obrazovanju koji je izravno išao na štetu jedinoga sveučilišta na hrvatskome jeziku u BiH - Sveučilišta u Mostaru. 

 Iako je Vlada HNŽ-a koalicijska, gosp. Boras se ne može ponašati kao da nema bilo kakav utjecaj na rezultate (ne)rada Vlade. Naime poznato je da Predsjednik Vlade HNŽ-a ima pravo veta u toj Vladi na donošenje bilo koje odluke, no gosp. Boras to pravo nikada nije iskoristio, za razliku od bošnjačkih koalicijskih partnera, što također baca sumnju na njegovo djelovanje i motive takvoga djelovanja. 

 Treba li uopće spominjati nezadovoljstvo radništva, socijalne populacije, djelatnika u institucijama kulture, te gotovo nonšalantan odnos gosp. Borasa prema navedenim problemima. Cijelo to vrijeme Hercegovačko-neretvanska županija i većinski hrvatski prostori u ovoj županiji tonu u sve dublju i dublju krizu, a krivnja za takvo stanje pada isključivo na koalicijske partnere HSP i HDZ 1990, iako se zna da su do takvoga katastrofalnoga stanja dovele bivše vlade u kojima je glavnu riječ vodio HDZ-a BiH. 

 Gosp. Boras ide toliko daleko da brojne opravdane zahtjeve građana koji su na rubu egzistencije svodi na politički motivirane prosvjede, što je nedopustivo i netočno. Takvim ponašanjem gosp. Boras umjesto da rješava problem zapravo postaje dio problema. Takav odmak od onih koji su dali povjerenje koaliciji HDZ-a 1990 i HSP-a i odmak od stvarnih problema građana ne može se više tolerirati. Nažalost takvo ponašanje neodoljivo podsjeća na bahatu HDZ-ovu Vladu HNŽ-a koju je vodio Miroslav Ćorić. 

 Javni istupi i djelovanje gosp. Borasa, koji se u posljednje vrijeme sve češće javno prepire i s vođama sindikata, nažalost guraju pod tepih i sve one izrazito dobre poteze koalicijske vlade koji su doprinijeli boljem standardu građana HNŽ-a, poglavito na većinskim hrvatskim područjima: od prosvjete, policije, zdravstva, a za koje su zaslužne naše dvije stranke. Naša dosadašnja suradnja zoran je primjer istinskih koalicijskih partnera. Koalicija HSP-a i HDZ-a 1990 donijela je većinskim hrvatskim prostorima istinske promjene i jednu novu nadu – nadu da je stranačko jednoumlje iza nas, nadu da građani hrvatske nacionalnosti na ovim prostorima mogu živjeti život dostojan čovjeka u nacionalnom, gospodarskom, socijalnom i svakom drugom pogledu, nadu u bolju budućnost.
Nakon svega teško se može prihvatiti je da ponašanje gosp. Borasa svojstveno ponašanju političara u demokratskim društvima i da se, na žalost, svodi na truli kompromis, a sve u cilju ostanka na vlasti. HSP-u, a čvrsto znamo i HDZ-u 1990, takva vlast nije potrebna. 

 Zbog kvalitetnijega standarda građana HNŽ-a, napose na većinskim hrvatskim područjima i buduće suradnje naše dvije stranke nadam se da ćete kao Predsjednik stranke čiji je gosp. Boras član, poduzeti konkretne korake u pravcu realizacije dogovorenih točaka Koalicijskog vijeća ili razrješenju gosp. Borasa s dužnosti Predsjednika Vlade, kako bi Vlada Hercegovačko-neretvanska županije s novim premijerom do predstojećih općih izbora mogla funkcionirati u punom kapacitetu. 

 To je naša zajednička obveza, ne samo prema onima koji su dali povjerenje našim dvjema strankama, nego i prema svim građanima Hercegovačko-neretvanske županije, stoji u Raičevu otvorenom pismu predsjedniku HDZ-a 1990 Boži Ljubiću. 

 (Fena)