Otvoreno pismo gospodinu Valentinu Inzku, Visokom predstavniku i Posebnom povjereniku EU za Bosnu i Hercegovinu

U europskoj su povijesti monarsi, upravo kao i Vi, često imali apsolutnu moć - temeljem Milosti Božje te stoga nepropitljivu apsolutnu moć. Stoga je podanicima patnički život bio razumljiviji i podnošljiviji.

Danas nas svakodnevno učite da mi suverenitet nad nama sami određujemo, prenoseći ga na ljude koje većinski izaberemo i koji su tada naši zastupnici. I da je to temelj demokracije.

I mi smo ta jednostavna pravila razumjeli i zbog toga bili radosni. Prilikom zadnjih izbora tako smo se i ponašali.

Međutim, Vi ste stvarni suveren u ovoj zemlji. Vi ste iznad sviju i iznad svega. Ali mi o tome nismo odlučivali.

Neki od Vaših prethodnika bili su prema nama Hrvatima posebno nepravedni. Osobito Paddy Ashdown i Vaš sunarodnjak Wolfgang Petritsch. Oni su svoju povijesnu zadaću dobro odradili: malo po malo iskopali su nam duboki grob.

A sada je očito Vas zapala slijedeća povijesna zadaća da nas u taj grob gurnete. Uloga izvršitelja!

Nije nama to prvi put u našoj dugoj povijesti da gledamo u vlastiti grob. Ova zadnja događanja mi s pravom uspoređujemo s 1463. godinom. I počinitelji i njihovi interesi uglavnom su isti. Ali ne i njihovi pomagači i glavni izvršitelj!

Mi ovim pismom ne prosimo milost. Ne bojte se neugodnosti! Ni mi se ne bojimo niti ćemo se dati u grob gurnuti.

Valentinu, bratu u Kristu

Djela političara i vladara, pa i ona nepravedna, lakše nam je razumjeti. Ali ne i nepravedna djela jednoga kršćanina koji svoju vjeru javno ispovjeda.

Ti ćeš razumjeti da mi želimo i moramo neke stvari shvatiti. Jer i Ti si u životu sigurno iskusio da je podnošljivije kad se razumije.

Ali kako razumjeti da kršćanin koji se javno i s ponosom takvim izjašnjava, k tome prakticirajući katolik i fan Međugorja, trpi očitu nepravdu prema jednom narodu, štoviše tu nepravdu podupire i čak u djelo provodi?

Da ne bude nesporazuma: Mi ni u kojem slučaju ne očekujemo od Tebe koji s nama dijeliš istu vjeru niti imalo više pravde nego li prema drugima. Niti imalo veći zalogaj. Bože sačuvaj! To bi bilo nekršćansko ponašanje. Zar ne?

Kako ćemo razumjeti da kršćanin u politici može zapostaviti napore oko pravednosti? Neki to drže nemoralnim. Mi ne želimo nikoga osuđivati, mi samo želimo razumjeti. Osuda je u Božjim rukama.

Naši nam pastiri žele pomoći da razumijemo i da lakše podnosimo, pa dobronamjerno kažu: ''Inzko samo pjeva pjesmu koju su drugi komponirali.''

Ali kako je to moguće? Pa nije on glup, on je autonomna ličnost i prije svega: Zar on nema savjest?!

Drugi opet dodaju kako si Ti pod pritiskom i da ne možeš drukčije sve ako bi htio. Kažu da možda u srcu drukčije misliš i možda nas privatno čak braniš.

Nepojmljivo! Pa nisi Ti glup, Ti si autonomna ličnost i prije svega: I Ti imaš savjest! Osim toga, Ti si se mogao i suprotstaviti ili se povući pa se tako spasiti?!

Ima i onih koji zlobno kažu: On to radi samo za šaku dolara.

Nemoguće, neuvjerljivo! Imaš Ti dovoljno i eura i dolara i prije svega: Ti imaš savjest!

Neki opet misle dobronamjerno: Možda on u tome što radi ne vidi nepravdu? Osim toga, nije li on spreman baciti nam nekoliko mrvica?

Nemoguće! Pa nije Valentin slijep! Valentin sve vidi! Valentin može razlikovati između pravde i nepravde. I prije svega, Valentin ima kršćansku savjest!

Pitanja i samo pitanja, a nigdje uvjerljivih odgovora. A mi bismo tako rado znali objasniti sebi, svojoj djeci i svojim unucima.

Zato nam pomozi, brate Valentine!

Molimo Te!

Udjeli nam barem jedno uvjerljivo objašnjenje!

Molimo Te!

Nismo mi beznadni ni očajni, ali smo tužni i duboko povrijeđeni jer se jedan od naše braće u Kristu spremno prihvatio ispunjenja te povijesno dalekosežne zadaće.

Uz uskrsni pozdrav i s nadom da nas Krist sve prosvjetli te progledamo i razumjemo, primi k srcu onaj evanđeoski događaj o ozdravljenju slijepca (Ivan 9, 39-41):

"... Tada Isus reče: Radi suda dođoh na ovaj svijet: da progledaju koji ne vide, a koji vide, da oslijepe! Čuli to neki od farizeja koji su bili s njime pa ga upitaju: Zar smo i mi slijepi? Isus im odgovori: Da ste slijepi, ne biste imali grijeha. No vi govorite: `Vidimo` pa grijeh vaš ostaje."

Medjugorje, 17. April 2011 Petar Bilobrig

P.S.

Apropos Međugorje! Brate Valentine, možda bi mogao rađe poći Gospi od milosti "Magna Mater Austriae" u austrijskom svetištu Mariazell.