Otvoreno pismo bošnjačkom članu predsjedništva BiH gospodinu Bakiru Izetbegoviću

Stoga Vam se obraćamo sa željom da nam pojasnite što je uzrok problema u Republici Turskoj i Istanbulu. Znamo iz vaših izjava da je Republika Turska primjer gospodarski napredne i sekularne države, kao i da je vlada premijera Erdogana veliki prijatelj i čuvar Bosne.

Znajući da Vi i ministar vanjskih poslova Lagumdžija držite dobre prijateljske odnose sa premijerom Erdoganom i predsijednikom Gulom, možete li nam pojasniti kakve je to vlada donijela zakonske mjere koje su izazvale opći bunt građana u Istanbulu u kojem sudjeluju i svijetski poznati umjetnici.

Isto tako želimo vas pitati, a vjerojatno vam je poznato da hrvatski predstavnici u vanjskoj politici godinama nemaju pristupa, imaju li ova događanja u Republici Turskoj ikakve veze sa događajima u Londonu i Stockholmu. Živo nas zanima koga će u slučaju možebitnog sirijskog scenarija u Republici Turskoj podržati bošnjački članovi predsjedništva birani iz Federacije BiH. Vladin režim ili građane koji se bune.

Ima li odluka nelegitimne Vlade Federacije BiH o uključivanju policije u neustavne i nezakonite radnje ministra Zukana Heleza nagovještaj policijskog nasilja u općinama s hrvatskom večćinom po ugledu na tursku policiju. Hoće li i Vaša policija koristiti gumene metke kao policija u Instanbulu.

Mi branitelji oboljeli od PTSP-a znamo malo o događanjima u Republici Turskoj, ali znamo da je povod pobune građana Instanbula sječa stoljetnih duboko ukorijenjenih stabala i stoga Vas gospodine Izetbegoviću, kao urbanistu dobronamjerno savjetujemo da ne sječete stoljetna stabla u BiH jer to može izazvati veliki gnjev naroda.


Koordinacija udruga proizišlih iz domovinskog rata HZ HB