Otvoreni poziv hrvatskim zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine Federacije BiH

izbori 2010, izbori 2010, Slaven Raguž, otvoreno pismo, Koordinacija braniteljskih udruga, Koordinacija Hrvatskih udruga
...Slavica Josipović, Marin Barbarić, Blaž Župarić, Boris Barun, Josip Martić, Ivan Musa, Stipe Barun, Mirko Batinić, Zdravko Bešlić, Đuro Delić, Damir Jukić, Tomislav Mandić, Tomislav Martinović, Dražen Matišić, Josip Mioč, Davor Pehar, Đuro Prkačin i Ivo Tadić - pozivamo vas da, u ime hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koji su nezakonito i neustavno izvedeni iz stečenih prava, a na temelju vašeg predizbornog obećanja - kako nećete dopustiti formiranje Vlade F BiH ako ministar branitelja ne bude iz reda hrvatskog naroda, ne izglasate povjerenje novoj Vladi Federacije BiH dok se ne dogovori ministar branitelja koji će biti prihvatljiv HVO braniteljima.

Želimo podsjetiti sve nove hrvatske zastupnike kako smo i 2009. godine tražili da se ne izglasa Zakon o reviziji koji je hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji donio samo bol, patnju, nepravdu, siromaštvo i poniženje.
I tada smo uzalud upozoravali predsjednicu Federacije BiH, Borjanu Krišto, i njezinog savjetnika za braniteljska pitanja, Pavu Šljivića, kako Zakon o reviziji nije dobar i kako će nanijeti trajne i nepopravljive posljedice hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Isto tako, uzalud smo molili hrvatske ministre u tadašnjoj Vladi F BiH, Vjekoslava Bevandu, Nevenka Hercega, Feliksa Vidovića (HDZ BiH), Damira Ljubića i Pericu Jelečevića (HDZ 1990) da ne podupiru ovakav zakon, no oni su ga jednoglasno podržali.

Nakon toga smo molili zastupnike u Parlamentu Federacije BiH, Marinka Čavaru, dr. Vjekoslava Mandića, Katicu Čerkez, Zorana Vukšića, Miroslava Ćorića, Marinka Božića, Matu Franjičevića (HDZ BiH), dr. Milenka Brkića(HNZ), Anđelka Mikulića, Milenka Bandura, Ivu Tadića, Tomu Vidovića, Lidiju Bradaru (HDZ BiH), Slavicu Josipović, Stjepana Krešića, Ljubu Zovko (HDZ 1990), Željka Asića, Josipa Perića (HSP BiH)...no, i oni su se oglušili o našu zamolbu i konačno izglasali Zakon o reviziji stečenih prava.

Posljedice koje su nastupile donošenjem ovako štetnog i nedorađenog zokona, donesenog za potrebe MMF-ovog kredita, obespravile su i ponizile hrvatske branitelje do te mjere da smo primorani zahtijevati od vas da ne dopustite imenovanje ministra branitelja u novoj Vladi Federacije BiH bez suglasnosti HVO udruga, kako je to i obećano u predizbornoj kampanji i programu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Nadamo se kako ste svjesni teškog položaja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, te kako ste svjesni političke odgovornosti ukoliko se ne poništi nezakonito i neustavno izvršena i provedena revizija ili u još gorem slučaju ukoliko nova Vlada s novim ministrom nastavi nezakonito i neustavno izvoditi hrvatske branitelje iz stečenih prava i dopusti nastavak kriminalizacije Domovinskog rata.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB