Otvoreni natječaji za više od 50 radnih mjesta u institucijama BiH

Usprkos ovakvom stavu državne vlasti, broj zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine se skoro svakodnevno povećava.

Novi natječaji

Uz prošlogodišnje koji se tek sada dovršavaju, raspisuju se i novi natječaji preko Agencije za državnu službu BiH. Trenutačno su otvorena dva javna oglasa za zapošljavale stručnih suradnika u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja i Agenciji za rad i zapošljavanje. U proceduri su i javni oglasi za više od 50 radnih mjesta u državnim institucijama, koji su raspisani od kraja listopada do danas, odnosno u tehničkom mandatu aktualne vlasti. Između ostalih, u tijeku je zapošijavanje 17 novih radnika u Upravi za neizravno oporezivale.

Tehnički mandat aktualne vlasti dodatni je argument zbog kojeg je trebalo obustaviti raspisivanje javnih oglasa za državnu službu. Naime, postoji opravdana sumira da će spomenuti natječaji biti iskorišteni za zbrinjavanje odanih kadrova odlazeće vlasti. Adis Arapović iz Centara civilnih inicijativa (CCI) upozorava da najveći dio javne potrošnje odlazi upravo na administraciju i ako Bosna i Hercegovina želi smanjiti javnu potrošnju, a deklarativno želi, primarno se moramo pozabaviti brojem zaposlenih u administraciji.

- Znači li broj zaposlenih i bolje rezultate. Iskustvo nas uči da to dvoje nema velike veze i da nužno nema boljih rezultata ako povećamo broj zaposlenih u nekoj instituciji.

Ako nema obrazloženja zašto se to radi baš u ovom trenutku, kada imamo politički vakuum, zapošljavanje je sigurno upitno.

Licemjerna poruka Višestruke su posljedice takvog ponašanja, jer se derogiraju odluke i preporuke nadležnih institucija, a s druge strane se šalje jedna licemjerna poruka da se ništa ne može uraditi u interesu građana, jer nemamo proračun i novu vlast, a istodobno se zapošljavaju novi ljudi.

Čak i u vrijeme godišnjih odmora, kada je pozornost javnosti manja, ustvrdio je Arapović.

Piše: Dejan Jazvić / Večernji list