OTVORENE GRANICE Nakon 18 godina slobodno u Europu

U skoro sve zemlje EU-a, te Švicarsku, Island i Norvešku, može se putovati samo s biometrijskom putovnicom, dok bez viza ne možemo u Irsku i Veliku Britaniju.
Uvjeti za putovanje bez viza nakon osamnaestogodišnje izolacije stekli su se stupanjem na snagu odluke o liberalizaciji viznog režima za građane BiH i Albanije. Prijedlog o ukidanju viza predložila je Europska komisija 27. svibnja, Europski parlament ga je prihvatio 7. listopada, a odluka je konačno usvojena na Vijeću ministara 8. studenoga.

Financijski uvjeti

Jedini uvjet koji građani moraju ispuniti da bi mogli putovati bez viza jest da imaju biometrijsku putovnicu, ali to, ipak, ne znači i mogućnost preseljenja, traženja stalne boravišne dozvole, niti zaposlenje. Ovo znači da građani mogu neograničen broj puta posjetiti schengenski prostor, ali na kratak rok. Oni koji prilikom jednog posjeta ostanu duže od 90 dana dobit će tromjesečnu zabranu putovanja u zemlje EU-a. Zabrinjava, međutim, to što zbog kršenja ovih pravila osim pojedinačne odgovornosti možemo svi ispaštati.

Zapravo, EU je zadržao mogućnost ponovnog uvođenja vize ukoliko bezvizni režim bude zloporabljen. Ipak, malo je onih koji su jučer putovali. Iz BiH je otišlo nekoliko charter letova za zemlje EU-a, a u ostatku zemlje se život odvijao normalno. Rijetki su građani koji u vremenu krize i besparice sebi mogu priuštiti putovanje u neku od zemalja EU-a jer je prosječna plaća u BiH oko 800 maraka, a gladnih i onih na rubu egzistencije je i previše. Uz sve troškove putovanja, na granici će se svakome tko pođe u schengenski prostor tražiti određena svota novca. Po danu boravka u nekoj od schengenskih zemalja kod sebe morate imati od 30 do 70 eura. Tako, primjerice, ako putujete u Sloveniju, za svaki provedeni dan kod njih morate predočiti 70 eura, dok, primjerice, za svaki dan proveden u Njemačkoj morate predočiti 45 eura. Pored toga, građani BiH i dalje trebaju sa sobom na put nositi policu putničkog zdravstvenog osiguranja, jer službenici na graničnim prijelazima imaju pravo provjeriti posjedovanje ovog dokumenta, s minimalnim pokrićem od 30.000 eura, te područjem uporabe za zemlje Schengen zone.

Promotivni letovi

Prvi koji su jučer prešli granicu BiH i krenuli bez viza k odredištima u zapadnoj Europi bili su građani, studenti, političari i novinari iz cijele BiH, koji su otputovali u Strasbourg, a posjetit će i Pariz, Rim i Ljubljanu. Službena ceremonija povodom ukidanja viznog režima bit će održana danas u Parizu, a organizirat će je Veleposlanstvo BiH u Parizu i Grupa prijateljstva Francuska - BiH u Nacionalnoj skupštini Francuske. Tom prilikom izaslanstva BiH, predvođena ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem, sastat će se s ministrima unutarnjih i vanjskih poslova Francuske, Italije i Slovenije.

Iz Banje Luke je na devetodnevno putovanje po Europi krenulo 140 mladih iz cijelog RS-a, koji do sada, uglavnom, nisu imali priliku putovati u inozemstvo. Ovo putovanje pod motom "Dobar dan, Europo" je besplatno. S banjolučke zračne luke krenuo je let političara, novinara i gospodarstvenika za Bruxelles.
Domaći dužnosnici ukidanje viza su ocijenili povijesnim događajem za zemlju, najznačajnijim poslije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u zemlji. Smatraju da je ova odluka uslijedila kao priznanje za ono što su BiH i njezine institucije uradile u proteklom razdoblju. BiH je posljednja zemlja u regiji koja je dobila bezvizni režim.

Pravila za korištenje bezviznog režima

Bezvizni režim omogućava građanima, koji posjeduju nove biometrijske putovnice, slobodno putovati u zemlje Schengen zone. Putovanje se odnosi na kraće posjete, poslovne ili turističke u trajanju do 90 dana. Obvezni dokumenti za vožnju u zemljama EU su međunarodna vozačka dozvola i zelena karta osiguranja. Ukoliko ste na put krenuli vozilom koje nije vaše, treba vam i dozvola za upravljanje tuđim automobilom.

1. Koliko dugo putnik može ostati u Schengen zoni?
Osobe s biometrijskim putovnicama mogu ostati u zemljama schengenskog prostora najviše 90 dana, u razdoblju od 6 mjeseci. Taj boravak se može iskoristiti u cjelini ili za nekoliko kraćih putovanja. Po isteku 6 mjeseci od prvog dana ulaska u Schengen zonu počinje se računati sljedeće razdoblje od 180 dana u kojem ponovno možete koristiti pravo na posjet do 90 dana.

2. U koje zemlje se može putovati bez viza?
Bez viza se može putovati u sve zemlje EU-a, osim u Veliku Britaniju i Irsku, koje su izvan schengenskog prostora. Vize nisu potrebne ni za Švicarsku, Island i Norvešku koje nisu članice Unije, ali su članice Schengen zone. Podsjećamo da vize nisu potrebne ni za putovanja u Bugarsku, Rumunjsku i Cipar. Iako ove tri članice Unije još nisu dio schengenskog prostora, one primjenjuju odluke EU-a. Vize ne trebaju ni za Lihtenštajn.

3. Što ne omogućava bezvizni režim?
Bezvizni režim vrijedi samo za putovanja. On ne daje pravo građanima duže od 90 boraviti u schengenskom prostoru. Bezvizni režim nije ulaznica za azil niti za radna mjesta u Europi. Rad i boravak u zemljama Schengen zone, bez odgovarajuće dozvole (boravišne i radne), protuzakonit je. Ukoliko namjeravate zbog posla ili studija ostati duže, to pravo morate regulirati u veleposlanstvima ili konzulatima tih zemalja.

4. Koje su kazne za zloporabu bezviznog režima?
Osoba koja zbog lažnog azila ili rada na crno zloporabi bezvizni režim dobiva zabranu ulaska na teritorij zemalja Schengena u trajanju od 5 do 10 godina. Zemlja kod koje se primijete nepravilnosti u provođenju bezviznog režima, što podrazumijeva priljev azilanata ili nezakonitih migranata iz te zemlje, može biti vraćena na vizni režim.

5. Ukoliko ne posjedujete biometrijsku putovnicu
Građani koji još ne posjeduju biometrijske putovnice neće moći slobodno putovati u zemlje schengenskog prostora. Nositelji starih putovnica do dobivanja novih biometrijskih morat će i dalje tražiti vize od nadležnih predstavništava zemlje u koju žele putovati.

6. Što još treba za putovanje?
Iako za bezvizno putovanje pored biometrijskih putovnica ne postoje drugi financijski i administrativni zahtjevi, može se dogoditi da se na ulasku u schengenski prostor od putnika na uvid zatraži dokaz o sredstvima za putovanje i izdržavanje tijekom boravka, zatim adresa boravka u Schengen zoni ili rezervacija hotela, eventualno povratna karta i zdravstveno osiguranje. Također, da bi osoba ušla u Schengen zonu, za njom ne smije biti izdana tjeralica ili upozorenje o neodobravanju ulaska.

7. Ako putujete automobilom
Ukoliko u zemlje schengenskog prostora ulazite vlastitim vozilom, ne zaboravite da morate posjedovati i važeću međunarodnu vozačku dozvolu i međunarodno osiguranje za vaše vozilo, tzv zeleni karton.

8. U hitnom slučaju
Ukoliko vam na putovanju hitno zatreba pomoć policije, ljekara ili vatrogasaca na raspolaganju vam je jedinstveni broj za hitne slučajeve 112, koji važi u svim zemljama Europske unije.

9. Savjet
Građani BiH, koji se odluče putovati u zemlje Schengen zone, trebali bi ipak prvo konzultirati konzulate zemalja u koje idu, jer svaka zemlja može imati još neka dodatna ograničenja (potrebna svota novca za putovanje, povratna karta...) Prvih nekoliko dana po stupanju na snagu bezviznog režima zbog promjene sustava može doći do manjih poteškoća na granicama, tako da se građanima savjetuje da imaju strpljenja i da se informiraju prije nego što krenu na put.

Zemlje u koje možemo putovati bez viza

Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta,
Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska

Iznos novca koji moramo imati po danu boravka u eurima
Finska 30
Nizozemska 34
Italija 45
Njemačka 45
Švedska 50
Danska 50
Grčka 50
Belgija 50
Slovačka 56
Francuska 62
Španjolska 64
Slovenija 70

28 zemalja Schengen zone u koje možemo putovati
30 do 70 eura morate posjedovati za svaki dan boravka na putu
418.679 biometrijskih putovnica imaju građani BiH

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba