Otvoren UNESCO-ov summit zemalja Jugoistočne Europe

UNESCO
UNESCO

Uz predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sudjeluju predsjednici Albanije Bamir Topi, Makedonije Gjorge Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović.Zbog drugih obveza na summit nije stigao hrvatski predsjednik Ivo Josipović iako je svoj dolazak bio potvrdio. 

Hrvatsku, kao i Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku predstavljaju ministri kulture ili njihovi zamjenici, a Grčku i Sloveniju veleposlanici tih zemalja u BiH. U Mostar su doputovala izaslanstva Vijeća Europe i Europske komisije.

Moto ovogodišnjeg summita je "Vjersko i kutlurno naslijeđe kao temelj intenzivnije suradnje među državama". 

Summit bi trebao rezultirati Mostarskom deklaracijom. Dokument bi trebao naglasiti značaj nastavka dijaloga i suradnje među zemljama regije u osiguranju razvoja, napretka i mira. Posebno se, u tom smislu, želi ukazati na očuvanje baštine te ulogu kulture u održivom razvoju i jačanu međusobnog povjerenja, poručeno je iz UNESCO-a. 

Mostar je, kao povijesni grad na popisu UNESCO-a, prepoznat i kao jasan simbol međusobnog dijaloga. Nakon summita planiran je obilazak kulturno povijesne baštine u Hercegovini, bitne za sve zajednice u BiH. Sudionici summita posjetit će Međugorje, manastir u Žitomisliću, blagajsku tekiju te staru jezgru Mostara i Stari most.

Fena