Otvoren tunel “1.mart” na dionici autoceste Sarajevo- Zenica

autocesta A1, Sv. Rok, tunel Bristovac, tunel, autocesta, otvaranje, autocesta, BIH, jadran
... na Koridoru 5C, javlja Anadolu Agency. Pristuni su imali priliku na velikom ekranu pogledati kratki film o nastajanju tunela poteškoćama i gradnji koja je bila zahtjevna.

"1. Mart" predstavlja najsuvremeniji tunel u regiji, a dio posebne opreme kojom je opremljen čini led rasvjeta kao i video nadzor.

Prema riječima direktora Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH Ensada Karića, "tunel je opremljen i internet konekcijom, radio vezom, video nadzorom i detekcijom incidenata"

Tunel je dužine tri kilometra i predstavljao je najzahtjevniji dio koridora 5C.

"Njegova izgradnja trajala je skoro tri godine. Na početku ovog projekta imali smo brojne probleme, ali smo ga na kraju uspješno završili", kaže Karić te dodaje kako je tunel ponos BiH i svih njenih građana.

Tunel koji se nalazi na dionici između Sarajeva i Zenice produkt je suradnje bosanskohercegovačkih firmi na čelu s kompanijama "Euroasfalt" Sarajevo i "ŽGP" Sarajevo.

"Mislim da smo ovim napravili jednu uspješnu priču bh građevinarstva", dodao je direktor JP Autoceste FBiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je kako je tunel prvenstveno rezultat rada bh. radnika i kompanija.

"Ovaj tunel je vlasništvo svih Bosanaca i Hercegovaca i svi imaju pravo na njega", kazao je.

Nakon programa otvaranja upriličen je vatromet, a na pozornici je upriličen mini-koncert grupe Divanhana.

Vrijednost projekta čija je izgradnja trajala skoro tri godine iznosi 62 milijuna eura. Dužina tunela iznosi 2.949 metara, a na svakih 250 metara nalazi se evakuacijska pješačka mreža. Tunel koji je dio koridora 5C izgrađen je prema europskim standardima i poštuje direktivu o sigurnosti tunela. Na ulaznim rubnim dijelovima tunela nalaze se specijalizirana svjetla koja vozačima omogućavaju privikavanje na svjetlost u tunelu.

Otvaranju tunela prisustvovali su brojni građani, predstavnici federalnih vlasti i brojne druge zvanice i gosti.