Otvoren granični prijelaz Bijača

Granični prijelaz Bijača jedan je od dva granična prijelaza (uz granični prijelaz Gradiška), na kojem će od 01.07. 2013. godine biti dozvoljen promet putnika i svih vrsta roba, uključujući i robe životinjskog i biljnog porijekla. Zvanični promet na ovom prijelazu počinje 01.07.2013. godine.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u rekordnom roku završila je izgradnju prijelaza Bijača do faze u kojoj je sve spremno da započne nesmetani promet putnika i roba. Ukupno uložena sredstva, koja je osigurao Savjet ministara BiH, iznose 8 miliona KM. Treća i završna faza izgradnje prijelaza Bijača odvijat će se nakon 01.07. a dodatna sredstva za finalni izgled ovog graničnog prijelaza osigurala je UIO iz IPA fondova u iznosu od 5,5 miliona eura. Granični prijelaz Bijača, između ostalog ima, pet ulaznih i pet izlaznih traka, dva carinska terminala (ulazni i izlazni), čvrste objekte za carinsku službu, graničnu policiju i inspekcijske službe, vlastiti energetski blok, objekte za detaljan pregled vozila...

Puštanjem u promet graničnog prijelaza Bijača, Uprava za indirektno oporezivanje BiH uspjela je izvršiti sve obaveze predviđene Akcionim planom, te stvorila uvjete za nesmetan promet putnika i roba na inspekcijskom graničnom pijelazu Bijača. Na ovaj način omogućeno je i svim poreskim obveznicima da što jednostavnije i u kratkim vremenskim rokovima završe sve carinske procedure oko izvoza i uvoza roba.