FOTO/VIDEO  Otrgnuto od zaborava: 19. obljetnica stradanja Hrvata na Stipića livadi

...i 18 hrvatskih civila koje su na današnji dan 1993. mučki pogubili pripadnici Armije RBiH. Ovaj zločin jedan je od najokrutnijih zločina koje je Armija RBIH počinila za vrijeme muslimanske agresije na HR Herceg Bosnu.

Raseljeni mještani Doljana i obitelji stradalih, svake godine se okupljaju kako bi odali počast i pomolili se za svoje najmilije. Nakon stradanja na Stipića Livadi, više od dvjesto preživjelih mještana Doljana - među kojima žene i djeca, uhićeni su i zatvoreni u koncentracijskom logoru Muzej u Jablanici, gdje su bili zarobljeni do ožujka 1994. kada su razmijenjeni.Neshvatljiva je činjenica da ni nakon 19 godina nitko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin,koji je za cilj imao etničko čišćenje Hrvata iz ovoga kraja,te stvaranje etnički čistih muslimanskih teritorija.

General HVO-a Stanko Baja Sopta u svome govoru naglasio je kako nikad ne smijemo zaboraviti naše branitelje koji su položili svoje živote na Oltar domovine kako očuvali svoje domove. Prije svete mise pročitano je i pismo udruga HVO-a proisteklih iz domovinskog rata kojim se dao kritički osvrt na 'blamažu' od knjige Istina o Jablanici u kojoj je autor Safet Idrizović iznio brojne neistine o Jablanici, te je HR Herceg Bosnu nazvao agresorom na BiH.

Svetu misu za ove nevine hrvatske žrtve predvodio je ramski gvardijan fra Tomislav Brković u koncelebraciji velikog broja svećenika iz okolnih župa. On je u svojoj propovijedi pozvao sve na traganje za istinom u ovoj državi. ''Ova Stipića livada nije spomenik prošlosti, već obveza budućnosti koja će nas voditi istini i pravici za sve nevine žrtvi. Samo istinom možemo doći do onih koji su činili zločine na ovim prostorima'', naglasio je fra Tomislav.

Podsjetimo, u ranim prijepodnevnim satima 28. srpnja 1993. muslimanske su snage, sastavljene od pripadnika 44. brdske brigade Armije BIH, MUP-a i postrojbe za posebne namjene «Zulfikar», opkolile područje sela Doljani u općini Jablanica. Do popodnevnih sati uspjeli su ovladati većim dijelom sela te Stropom, Stipića livadom i komunikacijskim pravcem koji preko Pomena vodi prema Gračacu.

Tijekom ovih bojevih djelovanja na zločinački i svirep način ubili su i masakrirali 39 osoba hrvatske nacionalnosti. Isti dan uhitili su i 198 Hrvata, mještana sela Doljani, od čega 66 djece, i odveli u logor Armije BiH zvani «Muzej» u Jablanici.

U spomenutom logoru, prema kasnijim izvješćima Međunarodnog crvenog križa, već se od ranije nalazilo veći broj zatočenih Hrvata, i to; 37 iz sela Ćopi, Donja Grabovica i Grabovica; 7 iz sela Mrakovo; 8 iz sela Žuglići. U podrumskom prostoru logora «Muzej» bilo je zatočeno i 48 pripadnika HVO-a.

hrsvijet.net