FOTO  Otkriven spomenik poginulim Hrvatima općine Jablanica

Doljani, spomenik
Na spomeniku su uklesana imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena poginulih u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.
Iidejni tvoracspomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT „Gabro", Jablanica, a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana.
Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.
S obzirom da na području Jablanice ne postoji nijedan spomenik Hrvatima te općine koji je obilježio njihova stradanja kroz povijest, podignuti spomenik u Doljanima od iznimne važnosti za ovu općinu, ističu organizatori.
„Ovaj spomen znak je priča o životima i tijelima naših vitezova, vitezova ove zemlje, ovog obzorja, ovih visova. Svako je ovo ime naša svetinja, a na osobit način ponos i svetinja svoje obitelji i svoga zavičaja", kazao je u svom obraćanju general zbora Stanko Sopta. Dodao je kako nijedan rat nije zaobišao Doljane, Soviće, Risovac, Polja i da su u svakom ratu ljudi s tih područja davali svoj udio, odnosno svoje živote. Istaknuo je kako je ovaj spomenik jedno veliko hvala i zavjet potomcima da ne zaborave svoju povijest i žrtvu svojih junaka.
Na svečanosti otkrivanja spomenika još su govorili Ivan Rogić voditelj organizacijskog odbora i ramski gvardijan fra Andrija Jozić.