Otkopani temelji srednjovjekovne crkve u Gornjoj Skakavi

On je izrazio zadovoljstvo što su već prva iskopavanja na lokaciji «Zidine» dokazala postojanje srednjovjekovnog samostana na tom mjestu, što je značajan trenutak jer je konačno objektiviziran i moći će se na uvjerljiv znanstveni način pokazati stručnoj javnosti.

«Važno je da je ovdje bila civilizacija prije 700 godina, da se ovdje prakticirala katolička vjera u to doba, da su ostali barem neki segmenti toga i da će se neki dijelovi povijesti koji su možda do sada bili nedorečeni moći posložiti i definitivno će se onda moći napraviti jedna konekcija između ovoga samostana ovdje i tradicije koju nastavlja samostan dubravački», kaže Domić.

Ova lokacija u Gornjoj Skakavi sada postaje opće dobro i pronađene iskopine će imati veliki značaj, ne samo za Brčko distrikt, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Što je najbitnije, otvara perspektivu za razvoj u raznim aspektima, naglašava gradonačelnik Domić. On dodaje da je već podnesen zahtjev za uvrštavanje te lokacije na popis kulturno-povijesnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, ali da je resorna državna komisija zatražila dostavljanje uvjerljivih dokaza.

«Nakon ovih iskopina to će biti vjerujem dovoljno snažan dokaz da se ova lokacija stavi pod kulturno-povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine, a onda će biti i puno lakše planirati i razvijati poslove u smislu prikazivanja ovih nalazišta široj javnosti. Vjerujem da će se naći tu i artefakata i drugih vrijednih predmeta koji će onda moći biti prikazani u muzeju», kaže Domić.

Areologinja iz Sarajeva Ana Marić nam je potvrdila da su u prva 3 dana rada na lokalitetu «Zidine» spustili se tridesetak centimetara ispod nulte razine uspjeli utvrditi vanjske zidove srednjovjekovne crkve koje je za to vrijeme izuzetno velikih dimenzija.

«Stojimo u objektu koji je 22 metra dug i oko 8 metara širok. Zidovi koji su otkriveni su širine do metar, znači tamo gdje su sačuvani u potpunosti. Dakle, riječ je o jednom vrlo velikom objektu, posebno za vrijeme o kojem se radi, znači srednjem vijeku. Ono što nam je poznato iz pisanih izvora jest da se samostan u Gornjoj Skakavi prvi puta sa sigurnošću spominje u 14. stoljeću, premda postoji pretpostavka da bi mogao biti i stariji, odnosno da bi se mogao datirati u 13. stoljeće. Dakle to su nekakvi vremenski okviri u kojima se mi krećemo», pojasnila je arheologinja Marić.

Arheološka istraživanja na lokaciji «Zidine» u Gornjoj Skakavi će, prema procjenama stručnjaka na terenu, trajati najmanje mjesec dana. Planirano je i istraživanje šire lokacije kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice. Radove je naručio Franjevački samostan Dubrave a početna sredstva za istraživanje, u iznosu oko 125.000 maraka, osigurala je Vlada Brčko distrikta.

Mario Ivkić