Oštro osuđujemo svaki čin nasilja usmjeren na bilo kojega pojedinca ili društvenu skupinu

Učionica
Povodom fizičkih nasrtaja na učitelje u osnovnim školama naše Županije, koji su se dogodili u posljednje vrijeme, smatramo se dužnima oglasiti i iznijeti sljedeće:

Oštro osuđujemo svaki čin nasilja usmjeren na bilo kojega pojedinca ili društvenu skupinu. Fizički nasrtaj na kolege učitelje, napad je ne samo na njih osobno, nego isti promatramo i kao atak na cjelokupnu učiteljsku populaciju. Uzmemo li u obzir kako se najnoviji događaj nasilja, koji zaslužuje svaki prijezir i osudu, odigrao u okviru radnoga vremena škole, u školskim prostorijama i pred samim učenicima škole, onda je on za nas, kao i za svakoga razumnoga, napad i na naše učenike, koje smo sami, kao ravnatelji osnovnih škole, uz kolege učitelje i naravno roditelje učenika, dužni itekako štititi.

Identičnu zadaću, zaštite svakoga pojedinca, a onda i učitelja i njihovih učenika, to jest onih koji jesu ili će biti stupovi našega društva, imaju i sve nadležne i odgovorne institucije i pojedinci. Stoga iste pozivamo na što žurnije djelovanje, u okviru nadležnosti koje im pripadaju, kako bi se poslala jasna poruka o neprihvatljivosti nasilničkoga ponašanja.

Također iskazujemo nezadovoljstvo glede pisanja pojedinih novinara na nekim internetskim portalima, koji s degutantnom dozom senzacionalizma prate spomenute događaje, te krajnje neprofesionalno, na osnovu pojedinih komentara na društvenim mrežama, donose zaključke o roditeljima naših učenika, kao o onima koji podržavaju nasilje usmjereno prema školskim učiteljima. Svjedoci smo kako takve konstatacije ne odgovaraju istini, jer znamo da svaki civilizirani roditelj želi mirno i sigurno okruženje za sebe i članove svoje obitelji, a za vlastitu djecu pogotovo.

Još jednom, jasno osuđujući posljednji, i svaki prijašnji napad na učitelje, ali i svaki drugi čin bilo kakve vrste nasilja, pozivamo sve društvene strukture i pojedince da učine isto, te se tako, zajednički s našim učiteljima, uključe u izgradnju bolje sutrašnjice za našu djecu.

Udruga ravnatelja osnovnih škola Hercegovačko – neretvanska županija