VIDEO  Oštra polemika: Zašto se ne gradi autocesta u Hercegovini?

argument
... Autocesta FBiH i Cesta FBiH Adnan Terzić i Ljubo Pravdić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Neum će konačno biti povezan s ostatkom BiH

- Čim se izabere nadzorni organ počinje nastavak izgradnje Neum Stolac do Broćanca, a već u sljedećem mjesecu trebali bi imati i izbor izvođača radova za izgradnju tunela Žaba, u dužini od 930 metara, te dio ceste iz pravca Stoca. Sredstva u visini od 40 milijuna eura, u okviru projekta Modernizacija cesta su osigurana i u neredne četiri godine, Neum bi konačno trebao biti povezan s unutrašnjošću, potvrdio je sinoć u emisiji "Argumenti" Naše tv direktor javnog poduzeća "Ceste FBiH" Ljubo Pravdić.

Direktor Autocesta Federacije BiH Andnan Terzić najavio je, pak, nastavak izgradnje autoceste kroz Hercegovinu.

Za tri godine autocesta stiže do Mostara

-Osigurali smo sredstva za dionice autoceste od Zvirovića do Počitelja, od Počitelja do brda Kvanj, od Kvanja do Bune i od Bune do čvorišta Mostar Jug, odabir izvođača i ugovore namjeravamo potpisati u ovog godini, a za dionicu Buna- Mostar jug, ove ili početkom naredne godine, kazao je direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.

Dodao je kako vjeruje da će autocesta u naredne tri godine stići do Mostara.

Govoreći o razlozima zbog kojih je kroz Bosnu do sada izgrađeno blizu 100 kilometara autoceste od Tarčina do Zenice (85 km) i od Svilaja do Odžaka (10,5 km), a kroz Hercegovinu svega 5-6 kilometara od Bijače do Zvirovića, Terzić je kazao kako se gradilo u dijelu gdje je promet najfrekventniji.

Za zastoj u izgradnji ceste kroz Hercegovinu Terzić je kao razlog naveo i neusvjanje prostornog plana FBiH, zbog stalne promjene trase autoceste u području Mostara i Jablanice.

Namjerne opstrukcije, ili objektivne okolnosti

Zamjenik ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić izjavio je, međutim, kako se izgradnja autoceste kroz Hercegovinu namjerno opstruira, navodeći kako je nekoliko puta od strane europskih kreditora poništavan natječaj za izvođenje radova na dionici Zvirovići- Počitelj.

Uslijedila je oštra polemika između Dalipagića i Terzića.

Terzić je kazao kako iako je Europska investicijska banka dala suglasnost na provedbu prvog natječaja širokobriješki Hering nije izabran kao izvođača radova, mada je bio najpovoljniji ponuđač, jer je, kako je kazao, Vijadukt, koji je s Heringom bio u konzorciju prikazao lažne bilanse.

Za drugi natječaj EIB nije dao suglasnost jer su procurile neke informacije u javnost i sad čekamo rezulate trećeg natječaja, kazao je Terzić.

Oštra polemika Terzića i Dalipagića

Direktor Autocesta FBiH optužio je Dalipagića da je "na silu proguran" Hering da gradi most Svilaj", na što mu je Dalipagić uzvratio da je Europska investicijska banka dali suglasnost za izbor izvođača radova za most Svilaj i da se on uveliko gradi dok je tender za dionicu Zvirovići- Počitelj propao i čak je bio predmet istrage EIB-a.

-I kao što vidimo autocesta u Hercegovini se ne gradi, to se namjerno opstruira. Mi smo s državne razine osigurali sve preduvjete za intenzivan nastavak izgradnje autoceste, od usvjanaja prometne strategije, pristupanja Prometnoj zajednici jugoistočne Europe, do donočenja trošarinskih zakona. Kreditna srdetastva u visini od 500 plus 200 milijuna eura su odblokirana i sad je na entitetskim ministarstvima i javnim cestarskim poduzećima da provedu natječaje, izabeu izvođače i implementiraju ta sredstva, kazao je Dalipagić. /HMS/