Oštetili ste vozilo zbog rupe na cesti? Evo kako možete naplatiti štetu...

prometnice, rupe, Mostar, prometnice, Mostar, Mostar, ankete, rupe na cesti, rupe, cesta, odšteta

Jeste li se ikada zapitali kako naplatiti štetu na vozilu nastalu zbog rupe na cesti? U zemlji u kojoj su ceste u vrlo lošem stanju vozači ne bi trebali zanemarivati ovu mogućnost kako bi zaštitili sebe i svoje četverotočkaše, ali i potaknuli nadležne na obvezu obezbjeđivanja sigurnih puteva, stav je prometnih stručnjaka.

Međutim, pitanje je koliko vozači uopće traže odštetu od države BiH, a koliko je ona isplaćuje.

Obveza policije

Nesporno je da u svim gradovima, naseljima, na magistralnim cestama i gradskim prometnicama u BiH nailazimo na oronule ceste. Slalomsko izbjegavanje rupa stoga nije strano vozačima širom države.

Ipak, gotovo da nema vozača u BiH koji nije barem jednom oštetio svoje vozilo prelaskom preko rupe na cesti, ali vrlo mali broj njih odluči se tražiti odštetu države zbog složenih procedura. To za klix.ba potvrđuju iz Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Događaju se takvi slučajevi, ali nisu baš tako česti. Jasno je da vozač u vožnji može naletjeti na šaht ili rupu na cesti te pričiniti značajnu štetu na vozilu. U tom slučaju treba zvati prometnu policiju koja na njegov zahtjev načini zapisnik na osnovu kojeg dalje reagiraju organi nadležni za cestu na kojoj se dogodilo oštećenje vozila", pojasnio je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

Važno je naglasiti da je prometna policija obavezna izaći na mjesto događaja jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe na cesti smatra prometnom nezgodom.

Podsjećamo, za sve ceste u BiH odgovorna su javna poduzeća Autoceste FBiH, Ceste FBiH, Putevi Republike Srpske i Autoputevi Republike Srpske.

Primjerice, na teritoriju entiteta RS mreža magistralnih i regionalnih cestaiznosi 4.132 kilometara, za koje JP Putevi RS-a ima potpisane okvirne sporazume o održavanju s poduzećima specijaliziranim u poslovima održavanja cesta.

"U slučajevima oštećenja vozila ili prometnih nezgoda zbog lošeg stanja na cestama, oštećeni korisnici javne ceste trebaju se obratiti poduzeću koje održava cestovnu oblast, na kojoj su se oštećenje ili nezgoda dogodili. Prilikom zahtjeva trebaju dostaviti zapisnik o uviđaju sa skicom mjesta nezgode i fotodokumentaciju mjesta, zapisnik o oštećenju vozila s fotodokumentacijom oštećenja koju treba načiniti ovlašteni procjenivač, račun, predračun ili procjenu vrijednosti visine štete, kao i dokaz o vlasništvu nad vozilom", kazali su za klix.ba iz JP Putevi RS-a.

Vijeće za sigurnost prometa

Kada se govori o sigurnosti na cestama u BiH, najčešće sva priča počinje i završava s potrebom osvještenje i unaprjeđenja prometne kulture vozača.

Osman Lindov, profesor s Prometnog fakulteta u Sarajevu, te član Vijeća za sigurnost prometa na cestama u BiH koje će uskoro biti formirano, kaže da se nadležni konačno moraju početi baviti oštećenjima na kolovozu.

"Ne možemo se baviti samo ljudima, već i vozilima, cestovnom infrastrukturom i okolinom. Ono što nama manjka jest da mi prebrojavamo mrtve, a ne koliko nam treba zaštitne ograde na našim cestama, kolika imamo oštećenja kolovoza koji ne zadovoljava norme sigurnog odvijanja prometa. To su stvari kojima bismo se trebali baviti i time bi i statistika koja se tiče stanja u prometu bila mnogo bolja. Kao građani i vozači moramo biti svjesni toga da cesta uvijek mora biti sigurna za odvijanje pormeta. Svaki nedostatak podrazumijeva njenu nesigurnost", ističe Lindov.

Poznavajući proces naplate štete na vozilu zbog lošeg stanja ceste, Lindov dodaje da vozači zaobilaze ove složene procedure i uglavnom popravljaju vozila iz svog džepa. U koliko slučajeva ove godine je država morala isplatiti vozačima odštetu, nisu otkrili iz nadležnih državnih tijela za ceste.

Inače, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH od 2008. godine imalo je obvezu formiranja Vijeća za sigurnost prometa, što je tek nedavno najavilo. Kako piše klix.ba, članovi ovog Vijeća još se nisu sastali.