Osigurano 600 milijuna eura za tunel Prenj

Osigurano 600 milijuna eura za tunel Prenj

Državna tvrtka „Autoceste FBiH“ osigurala je 600 milijuna eura za gradnju autoputa od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj dužine 12 kilometara.

Ovu informaciju potvrdio je jučer za „Dnevni avaz“ i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“. Izgradnja ovog tunela najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.

Prema njegovim riječima, državna kompanija dobila je prije nekoliko dana pismo podrške od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Eropske investicijske banke (EIB) o osiguranju kredita, a dobivena je i suglasnost Ministarstva prometa i komunikacija BiH za financiranje ovog projekta.

- Stiglo je pismo podrške međunarodnih kreditora i mi smo već aplicirali na grantove WBIF-a. Znači, novac je već osiguran i riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, u koji spada u izgradnja tunela Prenj - kaže Terzić.

Ukupna dužina ove dionice iznosi 35,6 kilometara i njenom izgradnjom bit će značajno skraćen put do mora.

Inače, ranijim idejnim projektom utvrđeno je da će trasa ove dionice biti kraća za 18 kilometara, što je, osim uštede sredstava, i mnogo brža putna komunikacija iz pravca Konjica do Mostara.

Očekuje se da prvi strojevi već krenu s radom sredinom iduće godine, dok je rok, kada je u pitanju tunel Prenj, šest godina. Na ovoj dionici predviđena je izgradnja deset mostova i više tunela.

Izlaz tunela Prenj predviđen je u sjevernom dijelu općine Mostar, iznad naselja Podgoran.

Prilikom projektiranja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever - Mostar jug predložena je odredba da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih kompanija. Ova odredba i dalje je na snazi.