Osama bin Laden u Beču 1993. godine dobio putovnicu BiH

Prema pisanju uglednog američkog lista Wall Street Journala, osim Bin Ladena, bh. putovnicu je bošnjačka ratna vlada u Beču izdala i Meherezu Aoduiniju, jednom od najvećih Al-Qaidinih terorista kojeg su turske snage sigurnosti 9. rujna 1999. godine uhitile u Istanbulu.

Za cijelu aferu o kojoj se već godinama spekulira optužena je tadašnja bošnjačka vlast prevođena predsjednikom stranke SDA Alijom Izetbegovićem. Broj osumnjičenih terorista koji su s putovnicama BiH putovali po svijetu je velik, piše Wall Street Journal.

Ovo nije prvi put da domaći i svjetski mediji nagađaju o putovnici koju je tijekom rata u BiH navodno dobio najtraženiji svjetski terorist i njegova šira teroristička družina. Sarajevski tjednik Dani svojedobno je podigao veliku prašinu tvrdnjom da je i samom Osami bin Ladenu izdana bosanskohercegovačka putovnica.

Taj je list pisao o kriminalnim radnjama u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, posebno u mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava koja su se godinama nalazila pod izravnim nadzorom Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije.

Taj skandal potresao je diplomaciju, no još gora bila je tvrdnja da je Veleposlanstvo BiH u Beču izdalo 1993. godine putovnicu Republike BiH upravo Bin Ladenu!

Prema tada objavljenim informacijama, svi tragovi o izdavanju te putovnice su uništeni, a kao opravdanje je lansirana teza da Veleposlanstvo BiH u Beču 1993. godine nije moglo znati tko je zapravo Osama bin Laden među svim Arapima s kojima je upravo Veleposlanstvo u Beču stupalo u kontakte tražeći pomoć za obranu zemlje.

Također se tvrdilo da Bin Laden bh. putovnicu nije podigao osobno te da ju nikada nije mogao efektivno ni iskoristiti, jer je već tada bio meta obavještajnih službi više zapadnih i arapskih zemalja.

izvor: Večernji list