Oružane snage Hrvatske i BiH šire suradnju i na područje prirodnih katastrofa

vojska postrojavanje
vojska postrojavanje

 Generali Matanović i Jerkić predvodili su izaslanstva oružanih snaga dvije države na redovitim konzultacijama održanim u Sarajevu, a novinarima su nakon toga kazali kako je to bila prilika za potvrdu dobre dosadašnje suradnje i obostranog zanimanja za njeno proširenje.

"Imamo kvalitetnu i dobro vojnu i obrambenu suradnju", kazao je general Matanović navodeći kako su potanko analizirali planove suradnje za 2019. i 2020. godinu. Kako je istaknuo, prioritet je na planovima za školovanje, obuku, razmjenu iskustava te na pripremi za saniranje posljedica elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske istaknuo je kako nema prijepora koji bi bili zapreka kvalitetnoj suradnji dviju vojski, a Hrvatska posebice želi pomoći BiH svojim iskustvima na putu ka približavanju punopravnom članstvu u NATO-u.

BiH je trenutačno članica programa Partnerstvo za mir, a poduzima napore kako bi joj NATO odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP), no glavna zapreka na tom planu i dalje je izostanak političke suglasnosti unutar same države jer se vlasti Republike Srpske protive učlanjenju BiH u zapadni vojni savez.

Bosanskohercegovački general Jerkić, koji obnaša dužnost zamjenika načelnika glavnog stožera zaduženog za operacije, kazao je kako su u BiH također veoma zadovoljni postojećom suradnjom s hrvatskim oružanim snagama te žele da se ona podigne i na višu razinu.

Podsjetio je kako vojnici iz dvije države odlično surađuju i u operacijama u inozemstvo poput "Odlučne potpore" u Afganistanu, gdje već godinama u sastavu NATO-ve misije sudjeluju postrojbe iz Hrvatske i BiH. "Radujemo se nastavku suradnje", kazao je Jerkić.