Oružane snage BiH traže 250 vojnika, od toga 23 Hrvata

Oglas je raspisan za prijem strijelaca, izviđača, bolničara, snajperista, operatora, pirotehničara, vozača i kuhara. Traži se 80 vojnika iz bošnjačkog, 23 iz hrvatskog, te 144 vojnika iz srpskog naroda, kao i trojica iz reda ostalih. Do kraja ove godine predviđeno je otpuštanje više od 950 vojnika, s obzirom na to da zakonska starosna granica za vojnika iznosi 35 godina.

Pomoćnica ministra odbrane BiH Marina Pendeš potvrdila je da je oglas raspisan radi pomlađivanju vojnog kadra. Ona je istaknula da Ministarstvo obrane BiH već nekoliko godina uzastopno prima mlade ljude u vojnu službu - piše Avaz.

- Što se tiče kadrova, educiranja te osposobljenosti vojnika, stanje u Oružanim snagama je vrlo dobro, ali smo bili opterećeni određenim brojem problema u vezi s uništavanjem viška naoružanja i eksploziva, zatim s uknjižbom vojne imovine koja je perspektivna za Oružane snage BiH - istaknula je Pendeš.

Ona je rekla da Oružane snage nemaju problema sa sudjelovanjem u mirovnim misijama, s obzirom na opredijeljenost naše BiH za NATO.

- Na dobrom smo putu da do kraja godine izvršimo sve obveze i zadaće koje su nam postavljene kako bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO - kazala je Pendeš.