Oružane snage BiH napustilo više od 400 vojnika

oružane snage bih

Odlazak kadrova iz Oružanih snaga BiH postao je zabrinjavajući nakon što su vojsku, osim vojnika, počeli napuštati i časnici i dočasnici. Razlozi su brojni, a najčešći su niske plaće i loši uvjeti rada. OS BiH u ovoj godini napustilo je više od 400 vojnika, potvrđeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Primanja pripadnika Oružanih snaga su prije deset godina umanjena i više se nisu mijenjala a, po svemu sudeći, do rasta plaća još neće doći. Osnovicu za obračun plaća određuje Vijeće ministara svake godine nakon usvajanja proračuna. Obirom da proračun za ovu godinu još nije usvojen, osnovica za obračun plaća ostala je ista kao i prošle godine – 475 KM. Plaća general-pukovnika je šest puta veća od plaće vojnika.

Koeficijent za obračun plaće general-pukovnika je 8, a vojnika od 1,12 do 2,96, što bi značilo da su vojnici plaćeni između 700 i 900 KM, prenosi BHRT. Bivši ministar obrane BiH Zekerijah Osmić za BHRT kaže kako smatra potrebnim uvećati proračunska izdvajanja za Oružane snage BiH kako bi vojnici imali više plaće i samim time bili zadovoljniji.

U Parlamentu postoji prijedlog da se vojnicima poveća plaće za nekih 50-70 KM, no on još nije prošao parlamentarnu proceduru.