Organizator napada na SAD i dalje ima bh. državljanstvo

terorizam

... dobio nezakonito, a jedan od terorista iz te zavjere Muhamed Ata imao je dokumente BiH na čak tri imena, piše “Glas Srpske” te dodaje da se njihova imena nalaze na popisu sigurnosnih agencija, na kojem je 741 osoba afroazijskog podrijetla kojima državljanstvo BiH nije oduzeto, iako su ga dobile na osnovi lažnih podataka i iako postoje dokazi da su povezani s terorizmom ili su činili ratne zločine.

Prema podacima s tog popisa, Kuvajćanin Halid Šeik Muhamed ima dokumente BiH na ime Al Muhamed Halid, a u njegovom dosjeu piše da je od Centra službi sigurnosti Sarajevo 26. prosinca 1995. dobio odobrenje za dodatni upis u registar knjige rođenih u Općini Centar.

U dosjeu se navodi da je upis odobren temeljem odluke MUP-a RBiH od 30. travnja 1994., a da je Šeik Muhamed u registar upisan iste godine pod rednim brojem 10/94. Halid Šeik Muhamed uhićen je u Pakistanu u ožujku 2003., a u vojnom zatvoru Guantanamo na Kubi je od 2006.

On je priznao odgovornost za napade 11. rujna, a Pentagon je objavio da je upravo on bio “mozak” te operacije. Državljanstvo BiH nije bilo oduzeto ni Muhamedu Ati, koji je bio otmičar jednog od dva zrakoplova koji su u napadu na SAD 2001. udarili u nebodere Svjetskog trgovinskog centra.

Ata je, dodaje “Glas Srpske”, imao dokumente BiH izdane na tri imena: Mohamed Ali el Sajed Mahmud, Mohamed Katae i Al Saidi Muhamed. Izdavanje dokumenata pod dva imena omogućio mu je načelnik CSS-a Sarajevo Ismet Dahić, koji je 30. rujna 1996. odobrio naknadni upis u knjigu rođenih Općine Centar.