Optužnica za RATNI ZLOČIN

uzdol, uzdol, uzdol, ratni zločin, Tužiteljstvo BiH, ratni zločini, uzdol, uzdol, Uzdolske kalvarije, obljetnica
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u hercegovačkom selu Uzdol protiv Envera Buze, bivšeg časnika Armije BiH koji je zapovjedao postrojbom čiji su pripadnici ubili 27 djece, žena i staraca, potvrđeno je u utorak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Buza (69) je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U rujnu 1993. kada je napadnut Uzdol Buza je zapovjedao postrojbom pod nazivom Samostalni bataljun Prozor Armije BiH. Pripadnici te postrojbe 14. su rujna napali Uzdol te zaseoke Križići, Zelenike i Raići nastanjene Hrvatima.

Kako se navodi u optužnici, pripadnici Buzine postrojbe tamo su »na iznimno surov i svirep način« ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece, staraca i nepokretnih osoba.

Najmlađa žrtva bio je dječak koji je kada je ubijen imao 10 godina a najstarija žrtva bila je 87-godišnja starica.

Obdukija na tijelima žrtva pokazala je kako su oni ubijeni vatrenim i hladnim oružjem.

Informacije o zločinu u Uzdolu iz 1993. godine bile su toliko uznemirujuće da je tadašnji posebni predstavnik Ujedinjenih naroda odmah od vlasti BiH zatražio istragu a o tom masakru nad civilima odmah je informiran i Vatikan.

Optužnica protiv Envera Buze temelji se na činjenici da je on osobno bio na mjestu gdje su počinjena ubojstva kao i da je naknadno od sigurnosnih službi Armije BiH dobio informacije o razmjerama tog zločina no nije poduzeo ništa kako bi se provela istraga a neposredni počinitelji kaznili.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će Buzinu krivnju dokazivati iskazima oko stotinu svjedoka i vještaka te izvođenjem više stotina materijalnih dokaza.
Optužnicu treba potvrditi Sud BiH.


Hina