Oprez: Stižu naglo zatopljenje i poplave

zatopljenje, snijeg, poplava, lašva, rijeka lašva , Vitez
...bi danima, prema najavama meteorologa, trebala pokazati svoje drugo lice, s proljetnim obilježjima.

Naglo zatopljenje

Već za slijedeći vikend meteorolozi najavljuju povećanje temperature, a od petka bi nas sunce moglo grijati na ugodnih +15 Celzijevih stupnjeva. Mnogi su takvo zatopljenje upravo i priželjkivali, no problem je u mogućim poplavama, koje stručnjaci već najavljuju. Ravnatelj Uprave civilne zaštite u ZHŽ-u Tomislav Čužić za Večernji list je izjavio „Poplave bi, ako dođe do naglog otapanja snijega, mogle postati problem. Iskreno se nadam kako do toga neće doći, no mi smo dali uputu kako se ponašati i na koji način riješiti ovu situaciju. Preporuka je da se čiste odvodi i šahtovi u mjestima, da voda može otjecati. Također je bitno da se snijeg odvozi u područje rijeka. Čužić je naveo općinu Grude kao primjer odvoza snijega, jer se u Grudama snijeg iz središta odvozio u polje ispod južne obilaznice. Prema riječima čitatelja  najzadovoljniji su sa stanjem u Posušju, gdje je situacija odrađena na najvišoj razini, piše Večernji list.

 Ovih je dana zbog mogućih poplava reagirao i Zavod za javno zdravstvo FBiH, koji je dao preporuke za stanovništvo u slučaju poplava. Za vrijeme poplave neophodno je provođenje mjera kojima se može spriječiti širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na osobnu higijenu te higijenu predmeta i mjesta stanovanja, naglašavaju u Zavodu.

Čuvajte zdravlje

U nepuna tri tjedna, otkako traje elementarna nepogoda zbog snijega, povećan je broj pacijenata s raznim srčanim oboljenjima. Oni su osjetili ponajviše smetnje uzrokovane prohladnim vremenom. Sunčanije i toplije vrijeme zasigurno će im odgovarati, ali s njim bi mogli doći novi zdravstveni problemi. Epidemije gripe ove sezone još nema, pa nije isključena mogućnost kako bi se ona mogla pojaviti u idućim danima. U Domu zdravlja u Grudama potvrđuju nam da pretjeranog broja pacijenata nema. Situacije je i dalje pod kontrolom, a hitna služba bila je na visokom stupnju pripravnosti i u najtežim danima dok je trajala elementarna nepogoda. Iako je glavnina oborina napokon iza nas, jasno je da ćemo još jedno vrijeme osjećati posljedice koje nam je donio ovaj rekordni snijeg.

Vukovi prijete kućama

 Stožer civilne zaštite u općini Posušje, među ostalim upozorenjima, nekoliko je puta ocijenio problem nogostupa i čišćenje snijega s krovova, odnosno opasnost od rušenja velikih gomila snijega, što može nanijeti veliku štetu. Osim snijega, Posušju su zaprijetili i vukovi, a prve mete su im domaći psi. Već ih je nekoliko napadnuto u Marića Docima i Gornjim Jukićima. To nam je potvrdio i Karlo Marić, Ivan Rajkić i drugi Posušani koji strahuju od čopora vukova koji su i ranije nanosili velike štete. Blaški Budiću su stradale koze, a Ćaniju Budimiru deseci lovačkih pasa. Na drugim mjestima pa i u Rakitnu, prijetili su čak i farmama.