Oprez: Razorne oluje mogu nas pogoditi i narednih mjeseci

Oprez: Razorne oluje mogu nas pogoditi i narednih mjeseci
...pojašnjava za "Dnevni avaz" Bakir Krajinović iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Đenovski ciklon

Prema njegovim riječima, oluje ovog tipa, odnosno sudari hladnog i toplog zraka nisu neuobičajeni za ovo doba godine, ali ono što je zabrinjavajuće jeste povećan intenzitet i frekvencija ovakvih razornih i burnih oluja te mogućnost da se ponovo dogode.

Genovski ciklon, koji nastaje iznad Genovskog zaljeva, donio je obilne travanjske i svibanjske  padavine i prouzročio poplave i ogromne štete svojim prolaskom iznad BiH, nastavlja Krajinović. Zavod trenutno radi na rujanskoj prognozi za 15 dana, da bi se, koliko je moguće, stekao uvid u moguću opasnost i upozorila javnost.

- Preporučujemo obavezno praćenje vremenske prognoze. Meteoalarm se pali dva dana prije pojave vremenskih neprilika i kontinuiramo pratimo sve promjene. Ovih dana do četvrtka nas očekuje stabilno vrijeme, s vrlo malo padavina, ali je još rano govoriti o prognozi za jesen i zimu. Klima se mijenja na globalnom planu i jedino što možemo jeste prilagoditi se i razviti sustave zaštite od nepogoda - riječi su Krajinovića.

Ekstremne vrijednosti

Kako je kazao, evidentirane su ekstremne vrijednosti padavina još od travnja, a mjerenja pokazuju i visoke vrijednosti u kolovozu.

- Padavine u travnju, svibnju i početkom kolovoza premašivale su prosječne vrijednosti. U svibnju su u Sarajevu zabilježene rekordne padavine koje premašuju prosjek za 228 posto. U Tuzli je ta vrijednost u svibnju bila 370 posto, dok smo u tom gradu u kolovozu zabilježili apsolutni maksimum dnevnih padavina - navodi Krajinović.

Pijavica na Jadranu nije neuobičajena

Kako  je kazao Krajinović, nepredvidiva pijavica ili takozvani europski tornado, koji se ovog ljeta pojavljivao na Jadranu i jezeru Modrac i izazvao pozornost javnosti, nije neuobičajena pojava.

- Ako se pojavi na moru, naziva se pijavica, a na kopnu se naziva tromb. Njen promjer bude oko 20-30 metara, a brzina oko 200 kilometara na sat. Djeluje strašno, ali za razliku od američkog tornada koji traje satima, njeno trajanje je najviše desetak minuta. Može napraviti štetu, ali uglavnom se pojavljuje na nenaseljenim područjima - pojašnjava Krajinović.

avaz.ba