Opet smo ga popušili: Cigarete u Bosni i Hercegovini ponovno poskupljuju

- Cigarete "marlboro red upgrade" i "marlboro gold original", čiji je proizvođač "Philip Morris" d.o.o. Sarajevo, od 1. lipnja koštat će 3,9 maraka, dok će se "marlboro core flavor", "marlboro gold touch" i " marlboro gold fine touch" prodavati po cijeni od 3,7 KM - kazali su u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

Naglasili su da su u ovoj godini zaprimili nekoliko zahtjeva za izmjenu registracije maloprodajne cijene duhanskih proizvoda.

- Duhanski proizvodi marke "LD red", "blue" i "silver", proizvođača "Japan Tobacco International" a.d. Senta od 2. svibnja ove godine koštaju 2,7 KM, umjesto prethodnih 2,6 KM - kazali su u Upravi za niezravno oporezivanje, a prenosi Indikator.ba.

Dodali su da se prije nekoliko dana, odnosno od 19. svibnja, na tržištu BiH pojavila i nova marka cigareta i to "chesterfield blue" i "chesterfield red", proizvođača "Philip Morris", čija cijena iznosi tri marke.

Cigarete u BiH poskupjele su i u veljači ove godine, kada su "marlboro gold original" i "marlboro red upgrade" poskupjeli za 20 feninga, na 3,7 KM.

Cijena kutije cigareta " marlboro flavor plus" tada je porasla za deset feninga, na četiri marke.

"Philip Morris" je u veljači podigao i cijene tri vrste "eve" za deset feninga, tako da je za kutiju "eve divine slims", "eve mistique slims" i "eve mint slims" potrebno izdvojiti 3,2 KM.

Cigarete "partner KS BOX " poskupjele su tada sa 2,7 na tri marke, a ista situacija je i sa cigaretama "partner Blue KS BOX". Poskupjele su i cigarete "classic gold" i "classic blue" za 30 feninga, a na tržištu se ove vrste cigareta prodaju po cijeni od tri KM.

Većina cigareta u BiH od početka ove godine poskupjela je za deset do 60 feninga po kutiji.

Poskupljenje cigareta u BiH početkom ove godine predstavlja nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

- Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine, kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će trajati do 2014. godine, kada bi minimalna cijena kutije cigareta trebala iznositi pet maraka - kazali su ranije u UNO BiH.