Operacija uspjela, pacijent preminuo: Propao još jedan sastanak federalne petorke

lideri, BIH, plan, Sejdić i Finci, BIH, sastanak
Sastanak predstavnika stranaka iz FBiH je završen, a pred novinare je izašao zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović koji je istakao da nikakvog novog prijedloga nije bilo te da su pokušali „utanačiti" ono o čemu se ranije razgovaralo.

"Bez dodatnog strpljenja svih aktera nećemo daleko doći. Ne bih nikoga posebno izdvajao, ali svi smo ostali na već dobro poznatim pozicijama. Ne možemo prihvatiti nikakva etnička područja u Ustavu BiH. Nadam se da će nastavak procesa donijeti više kompromisa, a manje tvrdoglavosti", kazao je Izetbegović.

"Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH) je na današnjem sastanku predložio da se vratimo na mogućnost neizravnog izbora članova Predsjedništva BiH, ali SDA nije za to kao ni SNSD i SDS i to je politički potpuno legitimno", kazao je u izjavi za medije nakon završetka sastanka "petorke" predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Problem je u činjenici, dodao je, da je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović danas ponudio koncept koji nije znao obrazložiti jer su mu ga sastavili savjetnici.

"Nakon pola sata političkog pretvaranja rekao sam da kao lideri trebamo raspravljati o idejama i konceptima stranaka, a ne činovnika i da ću vrlo rado nazočiti sljedećem okupljanju i konstruktivno raditi kao i do sada", pojasnio je Radončić.

FENA