Općini Glamoč 16.385 maraka za saniranje šteta od prirodne nepogode

općina Glamoč, sanacija šteta

Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije (HBŽ) u ponedjeljak je razmatrao Prijedlog Povjerenstva za procjenu šteta HBŽ-a o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta u općini Glamoč nastalih uslijed prirodne nepogode koju je ta općina proglasila od 14. do 16. kolovoza 2019. godine.

Ukupan iznos koji općina Glamoč potražuje za saniranje posljedica iznosi 92.170 maraka, od čega ukupna šteta na poljoprivrednim usjevima jedne pravne osobe iznosi 15.000 maraka, a na poljoprivrednim usjevima fizičkih osoba šteta iznosi 77.467 maraka.

Povjerenstvo za procjenu šteta HBŽ-a obradilo je dokumentaciju zahtjeva općine Glamoč i ustanovilo da nisu utvrđene nepravilnosti sukladno zakonskoj regulativi te je u potpunosti prihvatilo procjenu općinskog Povjerenstva Glamoč, a što je učinio i Županijski stožer civilne zaštite, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

"S obzirom da je Vlada HBŽ-a za naknadu štete od elementarnih nepogoda u tekućoj godini do sada odobrila iznos od 143.614 maraka od ukupno raspoloživih 160.000 maraka, tako da će preostalih raspoloživih 16.385 maraka biti uloženo u saniranje šteta u općini Glamoč", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako će sva potrebita dokumentacija u formi Prijedloga biti dostavljena Vladi HBŽ-a za iduću sjednicu.

Na sastanku, članovi Županijskog stožera civilne zaštite HBŽ-a informirani su i upoznati o odbijanju zahtjeva županijskog Povjerenstva za procjenu o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta u općini Drvar.

Razlog odbijanja je činjenica da je stanje prirodne nepogode u toj općini 17. rujna 2019. godine koju je proglasio načelnik Drvara pravno neutemeljeno, navodi se u priopćenju.