Općina ne odustaje od spomenika Papi u Sarajevu

Jezik mržnje

I pored toga kako kaže Vanja Gavran, tajnik HKD «Napredak», spomenik će se graditi preko puta Katedrale bez obzira što je manja grupa ljudi na ružan način uz pogrdne riječi izrazila nezadovoljstvo, jer će budući spomenik predstavljati kulturološki simbol Sarajeva i BiH. - Na toj raspravi jedan od učesnika je ustao i kazao da je protiv gradnje spomenika i da će ga čim se izgradi lično srušiti. Nije nam jasno da neko ima nešto protiv gradnje spomenika, jer je Papa Ivan Pavle II za vrijeme i nakon rata bio uz ovaj narod, a Vatikan nas je među prvima priznao kao državu. Ovaj spomenik mira podižemo iz dobronamjernih razloga. Papa za nas, Hrvate, za katolike, ali i sve dobre ljude znači jako puno i ako nam netko osporava podizanje spomenika njemu u čast onda je to napad na naš identitet. Uvjeren sam da građani Sarajeva i cijele BiH u velikoj mjeri podržavaju ovu ideju. Onih koji su protiv bit će uvijek, a i do sada su prijetili preko nekih Internet portala. Malo smo zbunjeni, jer se trebalo razgovarati koliko treba pomaknuti spomenik bliže Katedrali, ali to se pretvorilo u jedan javni cirku. U kontaktu smo sa članovima Organizacionog odbora i sa premijerima Kantona Sarajevo i Federacije BiH i čekamo njihove reakcije. Uvjereni smo da se radi o malom broju nezadovoljnika jer veliki broj građana Sarajeva nema ništa protiv gradnje. Nećemo odustati jer nama nije bio cilj bilo koga provocirati, a ovaj incident je jedna usputna stvar, a možda ima i malo izborne nacionalne retorike - kazao nam je Gavran.

Dodaje da su na javnoj raspravi izgovorene nevjerovatne stvari od toga da podizanje spomenika nije u duhu islama, da se gradnjom provociraju muslimani, da se katolici klanjaju kipovima, da će tražiti referendum o podizanju spomenika, da će ga sručiti čim bude postavljen.

Topić šokiran

Predsjednik HKD «Napredak» Franjo Topić izjavio je kako je šokiran ovakvom reakcijom te da je ovo ispod svake razine te da je to udar na Katoličku crkvu, ali i na suživot u Sarajevu. - Neshvatljivo je da nekom može smetati spomen - obilježje papi Ivanu Pavlu drugom, nakon svega što je učinio za katoličku crkvu i sve građane BiH. Podsjećam da je 263 puta govorio o BiH, koliko vjerojatno ni većina njezinih stanovnika nije govorila. Ovo je udar na Katoličku crkvu i multietničnost Sarajeva, čime se mnogi ovdje hvale - kaže Topić. Ibrahim Hadžibajrić, načelnik sarajevske općine Stari Grad koji trenutno boravi u Izmiru u Turskoj, kaže da nije bio na javnoj raspravi, ali da u svakom slučaju osuđuje takve istupe.

 

- Nastavljamo sa realizacijom gradnje projekta i treba da usvojimo urbanistički projekt. Kada se završi javna rasprava i kada se urade određene korekcije po pitanju urbanističkog projekta mi ćemo to usvojiti i završiti svoj dio posla - kazao nam je Hadžibajrić. Inače, Odluku o postavljanju spomenika donijela je Vrhbosanska nadbiskupija i HKD «Napredak». Općinsko vijeće Stari grad 2007. dalo je odobrenje za postavljanje spomenika, a idejno rješenje projekta spomen - obilježja odobrila je i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

J.Mališević

«Provokacija Bošnjaka»

Na javnoj raspravi su se mogla čuti mišljena da je Papa Ivan Pavao drugi obični smrtnik i da ne zaslužuje obilježje u Sarajevu. Jedan od prijedloga bio je da se kip ne treba uopće stavljati vani na javno mjesto, nego unutar Katedrale, a jedan dio učesnika je ovaj projekt okarakterisao kao provokaciju prema bošnjačkom narodu u Sarajevu.

I Federacija dala zeleno svjetlo

Pozitivne odluke za spomenik prethodno su već donijeli Zavod za zaštitu spomenika FBiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša te Zavod za planiranje Kantona Sarajevo.Izabran je najbolji rad autora Hrvoja Urumovića i najbolje idejno rješenje uređenja trga autora Zvonimira Krznarića.

SAN