Okuplja li Angela Merkel koalciju u Bosni i Hercegovini!

Kako se očekuje, Merkelova će sutra u Berlinu primiti čelnike SDA Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem razgovaraće 21. ovog mjeseca, dok će se sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom najvjerovatnije sastati narednog tjedna.

Čović je ''Dnevnom avazu'' rekao da će ovi susreti biti nastavak razgovora vođenih početkom prosinca, kada je istaknuta potreba da se što hitnije osigura stabilna parlamentarna većina i formira nova vlast u BiH.

''Njemačka želi da vidi kako da nam pomogne da izađemo iz ovog ćorsokaka, i to ne samo kratkoročno vezano za provođenje izbornih rezultata, nego i u vezi sa ustavnim promjenama'', rekao je Čović.

On smatra, budući da su u Berlin pozvani lideri SDP-a, SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, da je tu ''evidentna želja za traženjem nekog okvira da ove četiri stranke preuzmu odgovornost za širinu, toleranciju i kompromis''.

"Dnevni avaz" ocjenjuje da Merkelova želi na ovaj način da utiče na brže formiranje vlasti i da okupi široku koaliciju u BiH, čime zapravo zvanični Berlin nagovještava jači angažman na unutrašnjopolitičkom planu u BiH.