Oko 30.000 umirovljenika u FBiH na prosvjedima 24. rujna

mirovine, umirovljenici, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenici, umirovljenice, umirovljenik, dom umirovljenika, umirovljenje, umirovljenici, umirovljenice, mirovine, umirovljenici, umirovljenice

Pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu, kako je potvrdio Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza Udruženja penzionera FBiH, okupit će se od 12.000 do 15.000 umirovljenika, dok na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća najavljuje više od 18.000.

- Pravimo spiskove pumirovljenika koji se prijavljuju za prosvjede, tako da sada već baratamo cifrom od 30.000 naših članova. Broj ljudi iz Sarajeva mislim da će biti veći od 12.000. To kažem jer, kada smo 2013. godine planirali prosvjede, samo iz jedne sarajevske općine prijavilo se više od 7.000 nezadovoljnih umirovljenika koji su tada, kada nam je položaj bio puno bolji, bili spremni rušiti vlast koja preko naših leđa krpi svoje rupe. To više neće moći - kazao je Rapa

Razlog za izlazak umirovljenika na ulicu vidi i u sramnom odnosu Federalnog zavoda PIO/MIO, iz kojeg je prvobitno bilo najavljeno da će u subotu putem banaka započeti isplatu mirovina. Ispostavilo se, međutim, da je to obavještenje bilo netačno i da su umirovljenici uzaludno došli pred vrata mnogih banaka. Dočekalo ih je obavještenje da će isplata početi tek danas!

Najveće gužve pred poslovnicama Investiciono-komercijalne (IK) banke zabilježene su jučer u Zenici, gdje se okupilo oko 150 umirovljenika kako bi podigli svoj novac. Ljuti i razočarani, poslije jednosatnog čekanja razišli su se kućama da čekaju ponedjeljak, kada će banke i pošte konačno otvoriti svoja vrata kako bi došli do svog novca.

- Sramotno je to da, pored kašnjenja isplate mirovina, imamo situaciju da umirovljenici ne mogu doći do novca iako je većina sredstava prikupljena i uplaćena bankama. S obzirom na dobru uplatu, ovoga mjeseca očekujemo da sve mirovine ipak budu podijeljene do 18. kolovoza - istakao je Rapa.

Odlaganje prosvjeda, kako kaže Rapa, moguće je samo u slučaju postizanja sporazuma o povećanju mirovina za pet posto do kraja godine.

- Naši zahtjevi prema aktuelnoj vlasti su da se sanira Fond PIO/MIO, koji je u gubitku više od 140 milijuna KM, kako bi se mirovine mogle isplaćivati već prvog u mjesecu. Također, tražit ćemo i povećanje mirovina za pet posto, kao i usvajanje strategije reforme u mirovinskom sistemu sa setom pratećih zakona koji bi, na određeni način, barem donekle poboljšali veoma loš položaj umirovljenika - kazao je Rapa.

U Fojnici će, kako je pojasnio, 11. rujna biti održan skup članova Saveza udruženja umirovljenika i predsjednika mjesnih zajednica, koji će sudjelovati u organizaciji prosvjeda.

- Veliki broj građana najavio je da će nam se pridružiti, a to bi već bilo problem kontrolirati - tvrdi Rapa.

- Dok će naše kolege u RS od iduće godine dijeliti sudbinu svih budžetskih korisnika, jer Vlada RS pokazala je da može namiriti novac za ovu populaciju, kod nas vlast ne da ni marke. Štaviše, od nas vlast krade. Oko 250 milijuna KM od naših zarađenih mirovina ide za one koji nemaju zarađene mirovine, sedam za povoljnije umirovljene... Vlast je sve činila i išla nauštrb umirovljenika. Sada mi tražimo bolji odnos i ono što nam pripada - poručuje Rapa, za Dnevni avaz.