OESS i Tužiteljstvo zaratili zbog analize o ratnim zločinima

moer
... koji su ocijenili kako se radi o udaru na pravosudne institucije u BiH te pokušajem izravnog vršenja utjecaja u određenim predmetima, javlja dnevni-list.ba.

Naime, u toj se analizi navodi, između ostalog, da je Korner bila sprječavana da provede svoj posao u Tužiteljstvu BiH te kako je najprioritetnije rješavati pitanja u vezi sa upravljanjem i djelovanjem Tužiteljstva, prirodom optužnica, preostalim neriješenim predmetima, zaštitom svjedoka, sustavom evaluacije VSTS-a i zakona o kaznenom postupku.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić naglasio je kako ta institucija ovu analizu smatra neobjektivnom te da će stoga zatražiti od OESS-a odgovore na neka pitanja, a istodobno obavijestiti UN i sjedište misije OESS-a o, kako je naveo, pokušaju rušenja pravosudnih institucija i izravnom utjecaju na nadležnosti BiH

Izravan utjecaj

-Ova navodna analiza predstavlja udar na pravosudne institucije BiH i ovo je, vjerojatno, rezultat revanšizma i osobnih frustracija šefa Misije OESS-a u BiH Jonathana Moorea, jer je pokušao da vrši izravan utjecaj u određene predmete Tužiteljstva, naveo je Grubešić, pojasnivši kako je Moore pokušao vršiti utjecaj kod određenih tužitelja, tražeći neometan pristup predmetima, što je u suprotnosti sa svim zakonskim propisima u BiH, a i, kako je kazao Grubešić, "zbog činjenice da je svojim ponašanjem doveo do toga da bude obuhvaćen određenim istražnim radnjama u predmetu istrage za ometanje rada pravosuđa u predmetu "Radončić i drugi"

-Tužiteljstvo BiH je u svom radu optužilo 610 osoba za ratne zločine, naša kvaliteta rada je 94 posto, norma 150 posto, a više od 80 posto optužnica su osuđujuće i samo to može govoriti o kvalitetu rada Tužiteljstva, rekao je Grubešić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, za bilo kakvu objektivnu analizu potreban je rad većeg broja eksperata, dugi niz godina, jer je riječ o dosta osjetljivoj materiji.

-Tražit ćemo od sjedišta Misije OESS-a tko je naručio predmetnu analizu, u koju svrhu, koliko je ona plaćena i tko je zaradio astronomske honorare na ovoj analizi, kada postoje prioritetnije stvari, kao što su traženje nestalih osoba u BiH, problem ekshumacija i mnoge druge ključne stvari kojima nedostaju sredstva, kazao je Grubešić, pojasnivši kako podršku Tužiteljstvu daju obitelji žrtava iz svih krajeva BiH, kao i VSTV, a i Zastupnički dom Parlamenta BiH je usvojio informaciju o radu Tužiteljstva.

Tužiteljstvo nije ispunilo svoje obveze

S druge strane odgovarajući na iznesene optužbe, Moore je izrazio žaljenje ovakvom reakcijom, kao i uvjerenje da će Tužiteljstvo BiH, ako pročita ovu analizu i ako poštuje praktične i konkretne preporuke koje je navela Korner, zaključiti da to nije pitanje nekog sukoba između institucija.

-Čak je i predsjednik VSTS-a Milan Tegletija prije par sati dao podršku Misiji OESS-a, kao i na početku rada pravljenja analize. Nama je VSTS od početka studenog 2006. godine dao neograničen pristup. Iz nekih razloga, tijekom pravljenja analize, Tužiteljstvo nije ispunilo svoje obaveze, ni prema Vijeću, ni prema nama, rekao je Moore, dodavši kako je Korner stručna osoba, da je u analizi iznijela svoje zaključke i preporuke, te da on neće donositi zaključke na osnovu izjave Grubešića ako Tužilaštvo nije zadovoljno njima.

Objašnjavajući zašto je doveden u vezu sa Radončićem, Moore je rekao da nije nikakva tajna da je bio na sastancima s njim do 11. siječnja dodavši da se sastaje i sa ostalim političarima u BiH, jer je to u opisu Misije OESS-a u BiH. Pritom je izrazio i nada da će institucije u BiH prihvatiti preporuke te je kazao kako je Tužiteljstvo tokom prošle godine poboljšalo svoj rad vezan za procesuiranje ratni zločina.

Unaprjeđenje procesuiranja

Moore je poručio i kako je na samim institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući i Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH (VSTV BiH), Tužiteljstvo BiH i Sud BiH, kako će reagirati na analizu sutkinje Joanne Korner o procesuiranju ratnih zločina u BiH na državnoj razini.

Dodao je i kako su u skladu s mandatom, ulogom i ovlastima Misije OESS-a, a uz podršku VSTV-a BiH te u koordinaciji s glavnim tužiteljem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sergeom Brammertzom i britanskim veleposlanstvom u BiH, angažirali Korner na osnovu njenog profesionalnog radnog iskustva, znanja i nezavisnosti.

Ona je izvršila pregled i analizu dostupnih materijala te obavila razgovore s tužiteljima, sucima i ostalima za potrebe izrade ovog analitičkog izvješća koje, kako je kazao Moore, treba ponuditi prijedloge za unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na razini BiH, u okviru institucija koje su prema Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina nadležne za najsloženije i najteže predmete ratnih zločina.