Odzvonilo izbornom zakonu: Izbori se raspisuju 7. svibnja

Dragan Čović
Ilustracija/Hercegovina.info
...ove godine, potvrđeno je za Klix.ba.

Iz Središnje izborne komisije BiH na pitanje o danu raspisivanja izbora odgovorili su da još uvijek ne znaju točan datum raspisivanja izbora, ali da će se to dogoditi od 7. do 9.svibnja.

SIP je prema važećem Izbornom zakonu BiH dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Općih izbora. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva već su ranije najavili kako će poštivati zakone i u skladu sa zakonskim odredbama početkom svibnja ove godine raspisati Opće izbore.

Stanovnici Bosne i Hercegovine će u listopadu ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za županijske skupštine u FBiH.

Prošli Opći izbori, odnosno sedmi po redu u BiH, raspisani su odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine 15. svibnja 2014. godine.

Podsjećamo, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je isključio mogućnost da se Izborni zakon mijenja nakon što Središnje izborno povjerenstvo BiH raspiše izbore. " Ako ne uspijemo u ovih 15 dana nešto završiti, evidentno, Izborni zakon se neće promijeniti", kazao je Čović.

Potvrdio je kako BiH u tom slučaju prijeti najteža kriza nakon izbora za što odgovornima smatra one koji su "vjerovali su da mogu nadzirati cijeli proces, odnosno da mogu promijeniti Dayton na način da u unutarnjoj strukturi eliminiraju jedan narod".

"Meni je jasno da je to odavno strategija, stvoriti ‘građanski' prostor koji će se transformirati u nešto što žele ekstremisti. Posve sam siguran da to građani Bošnjaci ne žele, pa i sve političke opcije. No, zanimljivo je da su se oko toga složili SDA, SDP, DF, SBB, a možete tome pridodati desetke bošnjačkih stranaka, koje bi se vrlo brzo u američkom veleposlanstvu usuglasile kako transformirati Federaciju i dati mogućnost brojnijem narodu da u cijelosti kontrolira izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast", kazao je Čović.