Odzvonilo im je: U BiH počeo lov na 30 žena monstruma

Jedna od osumnjičenih je Rasema Handanović, poznata kao Zolja, pripadnica Zulfikar Armije BiH, koja je godinama pod lažnim identitetom živjela u Sjedinjenim Američkim Državama. Bosna i Hercegovina uskoro očekuje izručenje Zolje, koja je osumnjičena za zločine nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a u selu Trusini kod Konjica, u travnju 1993. godine, navodi "Radio Slobodna Europa".

Stotine žrtava svjedočile su o ženama koje su bile surove i okrutne prema zatvaranim civilima, ali i vojnicima. "Radio Slobodna Europa" navodi kako je na listi Tužiteljstva BiH i Azra Bašić, koja je nedavno uhićena u Sjedinjenim Državama, a osumnjičena je za ratni zločin nad Srbima u Derventi. U tekstu je navedeno kako je Azra Bašić u Derventu došla kao pripadnica 106. riječke brigade HV-a, a zatvorenike je, kažu svjedoci, zlostavljala i tukla do besvijesti.

- Ona je monstrum. Meni je htjela odsjeći spolni organ. Ona nije birala je li netko Musliman, Srbin ili Hrvat. Imam ozljede od siječenja nožem i invalid sam 90 posto - rekao je logoraš Mile Kuzmanović, prenosi "Radio Slobodna Europa".

Inače, istragu protiv Azre Bašić vodilo je Okružno tužiteljstvo u Derventi. Protiv Indire Vrbanjac-Kamerić optužnicu je 2007. godine podiglo Okružno tužiteljstvo u Doboju, a predmet su potom proslijedili Tužiteljstvu BiH. Članovi Udruženja logoraša navode kako je Indira bila jedna od zapovjednica ženskog logora na stadionu "Polet" u Doboju.

U optužnici se navodi kako je odvodila žene na prvu borbenu crtu gdje ih je cijelu noć silovalo na desetke vojnika. Indiru Vrbanjac-Kamerić po zvjerstvima pamte i susjedi, a jedna svjedokinja ispričala je kako je 1993. godine bila zatvorena zajedno sa sedmogodišnjom kćerkom.
- Bila sam trudna u logoru u Bosanskom Brodu. Vrućom elektrodom ubola me u trbuh, što se i sada vidi. Ubola me i nožem. Čovjeka je tjerala da jednoj muslimanki odsiječe grudi i siluje je - ispričala je svjedokinja.

Nakon preživljenih tortura, ova svjedokinja rodila je dijete s teškim fizičkim i psihičkim tegobama, a i sama je danas teški bolesnik, navodi "Slobodna Europa". Početkom godine objavljeno je kako su predstavnici BIRN - Justice Reporta dobili informaciju da Indira Vrbanjac-Kamerić radi u Kantonalnom poreznom uredu u Tuzli.

Na listi je i Monika Simonović, koju žrtve opisuju kao ženu monstruma u tijelu djevojčice. Šesnaestogodišnja Monika navodno je asistirala u ubojstvima u logoru "Luka" u Brčkom, kojim je 1992. godine zapovijedao osuđeni ratni zločinac Goran Jelisić Adolf. Haaški tribunal osudio je, naime, Jelisića na 40 godina zatvora, a Monika Simonović nikada nije procesuirana. Bosanski mediji prenijeli su kako je svjedok Amir Didić u Haagu ispričao da su ga Jelisić i Monika Simonović "premlaćivali po nekoliko puta dnevno".

- Ona je govorila: "Zašto ga ne ubiješ, zašto raspravljaš s njim", dok me je Jelisić tukao palicom i vatrogasnim crijevom - ispričao je Didić sucima u Haagu.

U tekstu je navedeno kako nikada nisu procesuirane ni opake žene iz logora "Omarska" kod Prijedora. Svjedoci navode kako ih je Hasiba Harambašić tukla, mučila i vrijeđala, a još uvijek nikomu nije odgovarala za zločine. U Bosni i Hercegovini do sada ni jedna žena nije procesuirana za ratne zločine, iako postoje brojna svjedočenja o njihovim zlodjelima.
- Strašno je što se zločinci, poput Indire, šetaju gradom ili prelaze granice... Da je bilo pravne države, one bi odavno bile na robiji - kazao je logoraš iz Bosanskog Broda.

slobodna dalmacija