ODVJETNIK DIN TEŠIĆ "Mi pravnici smo najodgovorniji za stanje u društvu, a bit ćemo i za novi zakon o kleveti"

Din Tešić odvjetnik

Iako je dio medijske zajednice, kao i nevladine i međunarodne organizacije, izrazio protivljenje predloženom Nacrtu zakona kojim se kriminalizira kleveta i uvreda, isti je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Javne rasprave vezano za nacrt o izmjenama i dopunama kaznenog zakona održavaju se širom Republike Srpske. Nakon Banje Luke, gdje su novinari zahtijevali da isti bude povučen ili da budu izbačeni dijelovi koji kriminaliziraju klevetu i uvredu, nakon čega su napustili salu, slijede javne rasprave u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

O nacrtu Zakona kojim će se, ako bude usvojen, uvreda i kleveta tretirati kao kazneno djelo, Spin je razgovarao s odvjetnikom Dinom Tešićem.

Ima li, ovako predložen Nacrt zakona koji tretira klevetu i uvredu kao kazneno djelo, realne pravne osnove?

“Očigledan je nedostatak slobodne znanstvene misli na ovim prostorima, a posebno analitičko-kritičke misli. Bivša Jugoslavija, koja nije bila u potpunosti demokratska zemlja, imala je barem intelektualnu elitu koja je držala do svog dostojanstva i nije popuštala pod pritiskom bilo koje vrste, a da budem jasan, pritisak ni tada nije bio stran članovima Komunističke partije Jugoslavije. Danas, mogu slobodno reći da je dostojanstvo umrlo kada se rodio kapitalizam u svom najgorem obliku 90-ih godina. Bila mi je čast slušati predavanja profesora Obrada Stanojevića i drugih velikana pravne misli, kojih više nema među nama. Žalosno je što je njihovim fizičkim nestankom nestao izgleda i ideal pravičnog društva. Primjećujem da je malo cijenjen i donkihotovski rad suca Branka Perića koji jako kvalitetno i objektivno skreće pažnju javnosti na realne probleme, ne samo u pravosuđu, već i u cjelokupnom društvu Bosne i Hercegovine. Kad bih ja ili netko drugi nešto i dodao na njegove riječi bilo bi samo umanjenje vrijednosti racionalnog, iskustvenog i istinitog stava možda posljednjeg borca za pravdu u Bosni i Hercegovini iz reda pravnika. Smatram da smo mi pravnici nakon 95-te godine najodgovorniji za stanje društva u kojem se ono danas nalazi, a bit ćemo odgovorni i za ovo nakaradno rješenje kojim kleveta i uvreda postaju ponovno kaznena djela. Nadam se da je ovo dovoljno jasan odgovor o tome postoje li realni pravni temelji da uvreda i kleveta postanu kaznena djela. Dodao bih i da ovo rješenje nije ni u skladu s članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima koja je sastavni dio našeg pravnog sustava"

Iako je u medijima često fokus na tome da će ovakav Zakon, ukoliko bude usvojen, ticati se najviše nepodobnih novinara i političkih neistomišljenika, što to zapravo znači za svakodnevni život građana koji će, očigledno morati paziti na svaku izgovorenu riječ?

“To i jest cilj ovakvog rješenja, da se sloboda govora u potpunosti ukine. Nitko neće biti siguran, ako se usvoji ovakvo zakonsko rješenje, da protiv njega neće biti pokrenut kazneni postupak samo na osnovu riječi susjeda, bivšeg poslovnog partnera ili jednostavno psihički neuračunljive osobe. Ovakve vrste postupaka će opteretiti tužiteljstvo koje će morati o državnom trošku provjeravati tko je što o kome govorio i u kom kontekstu. Mislim da tužitelju imaju prečih stvari od toga da istražuju što je tko rekao. Očekivati je da će se sve oporbene ili samostalne novinske kuće, te novinski portali, jednostavno preregistrirati u neki od gradova Federacije BIH i riješiti ovaj problem vrlo lako. Ukoliko do toga dođe izgubit ćemo značajna proračunska sredstva i veliki broj radnih mjesta. Republika Srpska je samo dio Bosne i Hercegovine, a u Federaciji BIH kleveta i uvreda nisu kaznena djela. Naravno da će naši ‘umni pravnici’, koji su smislili ovo rješenje s namjerom da se obračunaju s novinarima koji im ne odgovaraju, reći da je posljedica nastupila u Republici Srpskoj pa je samim tim dužno Tužiteljstvo Republike Srpske procesuirati i klevetu i uvredu iznešenu u Federaciji Bosne i Hercegove, ali sam stava da ovakva vrsta ‘pravne gimnastike’ neće proći ni na Osnovnom sudu, a kamoli na Vrhovnom ili Ustavnom sudu BIH. Dakle, sve će se svesti na to tko je kome što rekao u kafani i čij je jezik bio brži od pameti pa će platiti kaznu tako što će prodati stan i postati socijalno-ugrožena kategorija na teretu države koja ga je i progonila”

Jesu li jasno definirani pojmovi uvrede i klevete ovim nacrtom Zakona i tko će, na osnovu kojih parametara, procijenjivati stupanj uvrede? Je li ovako definiran Zakon provediv u praksi?

“Naravno, nadležan bi bio za odmjeravanje kazne sud, kao i da prethodno donese odluku vezanu za odgovornost optuženog za počinjenje kaznenog djela. Suci koji sude u kaznenim postupcima nisu educirani za institute uvrede i klevete kako to sad pripada parničnom referatu, pa je nejasno kakav će kvalitet biti odluka ove vrste ukoliko se usvoji sporni nacrt zakona”

Je li skladu s europskim zakonodavstvom i postoji li potreba njegovog donošenja s obzirom da je kleveta već prepoznata Zakonom o zaštiti od klevete? Mislite li da će se, s obzirom na dosadašnju praksu, zakon primjenjivati selektivno?

“Kada kažete europsko zakonodavstvo, morate razumjeti da ono ne postoji. Postoje određeni europski standardi i odluke Europskih sudova, ali još uvijek imamo zakone država članica koje svaka na svoj način regulira kako kazneno-pravne oblasti, tako i građansko-pravne oblasti. Europska unija teži jedinstvenom zakonodavstvu, ali to još za dugi niz godina nije realno, a pitanje je hoće li biti ikada. Uopće se ne treba obzirati na europsko zakonodavstvo već treba tražiti rješenja koja su civilizacijske, odnosno kozmopolitske tekovine. Što se tiče selektivne primjene zakona, to Vam je više pitanje sreće, hoće li predmet dopasti stručnom i pravičnom sucu ili će dopasti podobnom. Ja se iskreno nadam da su ovi prvi u većini, jer ako nisu nemamo budućnosti i pokraj tog što smo svoji na svome u jednoj od najljepših zemalja na svijetu”

Koji su trenutačno najbolji pravni načini na koje novinari i građani mogu djelovati da ne bi došlo do usvajanja ovoga Zakona?

“Najbolji način na koji novinari, a i građani mogu djelovati, je taj da narodnim zastupnicima koji ih predstavljaju jasno daju do znanja da više za njih neće glasovati ukoliko nastave raditi suprotno općim društvenim interesima, tj. interesima svakog poštenog građana Republike Srpske i da će tražiti prijevremene izbore ukoliko se ovaj zakon usvoji”.