Oduzeta vozila u BiH biti će uništena

oduzeta vozila

Uništavanje oduzetih vozila, koja su se više od 15 godina nalazila po skladištima širom BiH, počet će u idućih 30 dana.

U tom razdoblju će biti uništeno 889 vozila od ukupno 2.703 pravosnažno oduzeta i predviđena za uništavanje.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević rekao je kako je riječ o 460 vozila u Regionalnom centru UNO u Mostaru i 429 vozila u regionalnom centru u Sarajevu, te bi njihovo uništavanje trebalo početi za petnaestak dana.

Za uništavanje putničkih vozila, koja su oduzeta zbog carinskih prekršaja i godinama su stajala uskladištena širom BiH, kao najpovoljenijeg ponuđača UNO je odabrala "MZ kompani" iz Mostara. Kovačević je rekao kako će Uprava formirati dva povjerenstva koja će pratiti primopredaju i uništavanje vozila, a u pripremi je i novi natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuđača za uništavanje vozila koja se nalaze u regionalnim centrima Banja Luka i Tuzla.

"Vozila treba uništiti zato što nikada nisu, a ni sada ne ispunjavaju uvjete za uvoz u carinsko područje BiH i za daljnju prodaju", pojasnio je Kovačević.

Među vozilima koja će biti uništena su i ona kojima su prepravljeni brojevi šasije i motora, kao i vozila na kojima su izvršeni prekršaji ili kaznena djela.