FOTO  Oduzeta roba u vrijednosti skoro 200 000 maraka

Oduzeta roba u vrijednosti skoro 200 000 maraka

U okviru svojih redovnih aktivnosti službenici Odjela za provođenje propisa UNO iz sva četri regionalna centra izvršili su kontrole na pijaci "Incel" u Cazinu. Tom prilikom kod više fizičkih osoba koja se bave prometom robe na štandovima, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina robe komercijalnog karaktera za koju nije postojola potrebna dokumentacija o porijeklu.

Radilo se o robi koja je prokrijumčarena na tržište BiH i za koju nisu plaćene uvozne pristojbe, već se ista prodavana „na crno". Radilo se se uglavnom o odjeći, obući, torbama afro-azijskog porijekla, a ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 150.000 KM.

Takođe, primjećeno je da se na spomenutoj pijaci vrši promet robe komercijalnog karaktera, a osobe koja se bave prodajom takve robe (oko 90 štandova), ne posjeduju odobrenje za rad od nadležnog tijela.

Prilikom provjera uočena je i određena količina robe koja se odnosi na zaštitu prava intelektualne svojine, o čemu je odmah putem telefona obaviještena Županijska uprava za inspekcijske poslove Bihać. Radi se o krivotvorenoj robi pronađenoj kod pravne osobe u Cazinu, i to određena količina majica, hlača i kaiša Tomy Hifinger, majica Ralph Lauren polo, majica Puma, donji dio trenerki, komplet trenerki i šorceva Adidas, tenisica Nike, patika All Star i hlača Armani, ukupne vrijednosti cca 37.000,00 KM.