Održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990

HDZ BiH, HDZ 1990
Na sastanku se razgovaralo o suradnji dvaju stranaka, ali i nužnosti izmjena Izbornog zakona i Ustava kako bi se BiH konačno stabilizirala i dobila legitimno predstavljanje tako da Hrvati, kao i drugi, mogu birati svog člana Predsjedništva BiH, da Hrvati mogu birati svojih 17, a ne 12 ili 13 legitimnih predstavnika u federalni Dom naroda.

Sukladno odluci Predsjedništva HNS-a, i o opredjeljenju da HNS u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH, bila je jedna od tema danas održanog sastanka.

Izaslanstva su se složila kako se moraju konačno spriječiti bilo kakve zlouporabe u izbornom procesu, ali i da izmjene Izbornog zakona može donositi isključivo Parlamentarna skupština BiH, na čemu će se i dalje inzistirati.

Stranačka izaslanstva i danas su pozvala legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda kao i predstavnike međunarodne zajednice da se zajednički postigne dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH na načelima legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim razinama, sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Konstitutivnost naroda natkrovljujuće je načelo, definirano u presudi Ustavnog suda BiH, i to je minimum principa koji se mora poštivati, kazano je na sastanku.

Razgovarano je i o pripremama za zasjedanja Sabora HNS-a koje će se održati 26. siječnja 2019. godine. Na Saboru HNS-a će se donijeti strateški dokumenti budućeg političkog djelovanja Hrvatskog narodnog sabora, odnosno Hrvata u BiH.