Odmrznuto izdavanje dozvola za izvoz naoružanja

Obzirom kako je Vijeće ministara BiH u predviđenom roku izvršilo izmjene podzakonskih akata kojima se osigurava pouzdana procedura izdavanja dozvola za promet naoružanja i vojne opreme, prestala je potreba za daljom zabranom izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je 17. ožujka, temeljem upozorenja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i informacija iz diplomatskih izvora o postojanju indicija o izvozu naoružanja iz BiH suprotno rezolucijama UN i drugim međunarodnim odredbama, donijelo Odluku o obustavi izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH. Tada je Vijeću ministara naloženo u roku od 60 dana napraviti novi pravilnik kojim će biti utvrđeni kriteriji za izdavanje dozvola za unutarnji i vanjski promet naoružanjem i vojnom opremom.

Danas ukinuta odluka o zabrani izdavanja dozvola donijela je niz problema tvrtkama namjenske industrije, a rijetke uspješne tvrtke i na rub gašenja piše Poslovni portal ba.