FOTO/VIDEO  Odlazak slučajnog prolaznika iz države za čovjeka

Zlatko Lagumdžija, mujo, Boris Dežulović, SDP BIH, platformaši, poraz, nihad imamović, sdpbih, osveta, SDP BIH, Hrvati u BIH, majorizacija, SDP BIH, kongres sarajevo, Zlatko Lagumdžija, sdu bih, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP BIH, FTV, Zlatko Lagumdžija, snijeg, Sarajevo, Zlatko Lagumdžija, Zoran Milanović, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, slučajni prolaznik, Sejdić i Finci, dogovor, Zlatko Lagumdžija, Bojan Šunjić, kolumna, UDBA, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Emir Suljagić, SDP BIH, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija političar, Zlatko Lagumdžija, Ivo Sanader, BIH

Narod je napokon prepoznao njegove političke igrice i jasno mu rekao da je vrijeme da odstupi iz političkog života BiH. Zlatko Lagumdžija ostat će u povijesti upisan kao manipulator, grobar socijaldemokracije u BiH i organizator majorizacije jednog od ravnopravnih naroda u BiH. Ostale afere koji je imao Zlaja teško je smjestiti u jedan tekst, za takvo nešto trebalo bi puno više vremena i prostora.

 

Piše: Petar Zrinski/HERCEGOVINA.info

Ono što će ga pratiti cijeli život veže se uz sada već davnu 1992. ratnu godinu u opkoljenom Sarajevu. Već tada je bilo jasno da je Zlaja čovjek koji misli isključivo samo na sebe, i već tada je trebala završiti njegova politička karijera u svakoj normalnoj državi. Naime, svibnja 1992, godine kada je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović bio zarobljen u Lukavici skupa sa njim u tom trenutku bio je Lagumdžija u svojstvu zamjenika predsjednika Vlade RBiH. Umjesto da se ponaša kao zvaničnik svoje države i stane uz svog predsjednika on je izjavio da ju tu sasvim slučajno. Već tada je bilo jasno da je Zlaja čovjek odrekao svega, pa i države u koju se poslije toga toliko kleo samo da spasi svoju guzicu.

Nakon što je završio rat Zlatko 1997. godine postaje predsjednik SDP-a BiH. Ubrzo zatim kreće u obračun sa svim istinskim socijaldemokratima koje jednog po jednog isključuje iz stranke. Nakon preuzimanja stranke u kojoj su ostali podobni i poslušni počeo je pripremati teren za preuzimanje vlasti. 2000. g. idejni je tvorac Alijanse za promjene kada zahvaljujući izbornom inženjeringu protiv većinske izborne volje Hrvata iz BiH dolazi na vlast. Glavni partneri u toj vlasti bili su mu Stranka za BiH i Nova hrvatska inicijativa. U to vrijeme Lagumdžija je sebe instalirao na najveća državnička mjesta, te je bio ministar inozemnih poslova BiH i predsjedavajući Ministarskog vijeća BiH.

Političke stranke koje je tada uvukao u Alijansu danas praktički ne postoje. Sličan posao odradio je Zlatko Lagumdžija i 2010. g. Ovaj puta je organizirao Platformu iz koje su opet izbačeni legalno izabrani hrvatski predstavnici. U tome mu je obilato pomogao i Visoki predstavnik Inzko poznati matematički ekspert. Vlada koju su instalirali platformaši službeno je najgora u povijesti BiH. Lagumdžija je dobio povjerenje na tim izborima sloganom Država za čovjeka, a nakon što mu je narod ukazao povjerenje on je napravio državu za sebe i svoje istomišljenike.

Za vrijeme te vladavine ostat će zapamćeno da su Lagumdžija i njegovi partijski istomišljenici reketarili vlasnike velikih tvrtki, ali za nikada nisu procesuirani. Vlada za tog mandata samo je vršila imenovanja podobnih stranačkih poslušnika, a sam Zlatko je javno pred tv kamarema uređivao program javnog tv servisa, i nakon toga se opet ništa nije dogodilo. Početak kraja Zlatka Lagumdžije je njegov razlaz za Željkom Komšićem. Prethodno je glasovima bošnjaka Komšić dva puta izabran za hrvatskog člana predsjedništva.


Ovogodišnji kandidat za člana predsjedništva iz SDP-a bio je Bakir Hadžiomerović koji je upravo zahvaljujući novom pokušaju izbornog inženjeringa postao žrtveno janje svog lidera. Hadžiomerović je na izborima prošao katastrofalno loše, a glasovi njegovih stranačkih kolega u velikoj mjeri su otišli za hrvatskog člana predsjedništva. Ovaj puta Zlatko Lagumdžija nije uspio u svojoj nakani, a stranke koje je prigrlio 2010. u platformu postaju politička prošlost, upravo kao i one iz vremena Alijanse za promjene.

Na kraju vratimo se na početak. Krah čovjeka koji je 20. godina bio u vlasti i njegov odlazak iz politke su veliki iskorak u bolje sutra za cijelu državu bez slučajnog prolaznika i lažnog socijademokrate. 20. godina je Zlatko funkcionirao i vladao u BiH kao lubenica, vani crven, unutra zelen i vrijeme je za njegov odlazak.