Odlazak na odmor ne objavljujte na Facebooku jer će vas opljačkati

Odlazak na odmor ne objavljujte na Facebooku jer će vas opljačkati
... kako bi umanjili rizik da njihova imovina postane meta kriminalaca. Kako bi se zaštitili od provalnika i kućanstvo učinili sigurnijim, građanima se savjetuje da za vrijeme izbivanja iz stana ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata ni spuštene rolete. Također, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, drvene kovčege i slične predmete koji bi omogućili lakši pristup objektu.

- Novac, nakit i druge vrijedne predmete treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja, a ne na tzv. "skrivenim mjestima" jer i provalnici znaju za takva mjesta, rekli su u policiji. Dobro je osigurati fotografije vrjednijih predmeta radi prepoznavanja ako dođe do izvršenja nedjela. Ključeve također ne treba ostavljati na "skrivenim mjestima", nego osobi koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvijetliti prostorije i prazniti poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu nitko ne boravi.

- Sa susjedima je dobro imati jako izraženu komunikaciju, tako da oni provjeravaju vašu kuću ili stan nakon što odete na godišnji odmor. Ako primijete bilo kakvu sumnjivu osobu, neka nazovu 122 jer tako će najbolje spriječiti eventualnu štetu, kazao je za "Večernji list" Ljudevit Marić, viši inspektor MUP-a HNŽ-a i glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ-a. Na društvenim mrežama, npr. Facebooku, pak ne treba ostavljati poruke o svojoj odsutnosti.

- Objavljivati konstantno fotografije s ljetovanja ili svima prije odlaska govoriti da ćete na ljetovanje itekako je neoprezno. O odlascima bi trebali znati samo ljudi od povjerenja, kazao nam je Marić. Radi sprečavanja eventualne krađe vozila, građanima iz policije preporučuju da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt-brave te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete.

- Apelira se na građane da ako uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih osoba u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na broj 122. Poziv može biti i anoniman